Liberalerna oeniga om länsförbundens agerande

2:31 min

Inom Liberalerna växer nu irritationen över att vissa länsförbund öppet driver sina krav på hur Jan Björklund ska agera i regeringsfrågan.

Det är olämpligt, enligt Gunnar Nordmark, ordförande för Liberalerna i Kronoberg.

– Det begränsar partiledningens och riksdagsgruppens möjlighet att föra de förhandlingar som är nödvändiga för att Sverige så snabbt som möjligt ska få en regering på plats.

– Det binder upp det på ett sätt som är olyckligt, säger han.
 
Liberalerna har inte lyckats enas om hur partiet ska agera i regeringsförhandlingarna. I går hölls ett extrainsatt möte med partistyrelsen och riksdagsgruppen - men sprickan kvarstår.

Flera av länsförbunden har olika åsikter - och har öppet drivit sina linje. Liberalerna i Skåne säger nej till att släppa fram en S-ledd regering, medan Stockholm och Uppland inte vill ge Sverigedemokraterna inflytande.

Västsverige och Kronoberg tillhör de länsförbund som inte har fattat några beslut i regeringsfrågan. De hänvisar bland annat till att det inte finns något konkret förslag från partistyrelsen att ta ställning till - men anser också att partiet inte gagnas av det framförs offentliga krav från olika landsändar.

Jonas Andersson är ordförande för Liberalerna i Västsverige och ledamot i partistyrelsen.

– Jag tror inte att den processen i huvudsak gynnas av att olika grupperingar gör olika uttalanden som låser fast positioner, snarare än öppnar upp positioner, säger han.
 
Skåne var först ut att ta ställning till hur Liberalerna bör agera, och Torbjörn Ekelund, ledamot i förbundsstyrelsen, tycker att det är helt naturligt att i det här läget säga sin mening.

– Poängen är ju att om man har en tydlig politiskt ståndpunkt, då är det så att om man tidigt redogör för den, så ökar faktiskt möjligheterna att man tar hänsyn till detta under den pågående processen, menar han.

Men enligt Gunnar Nordmark, förbundsordförande i Kronoberg, begränsar länsförbundens beslut riksdagsgruppens och partistyrelsens handlingsfrihet.

– Vi måste ha förtroende för att partiledningen förhandlar fram vad som är bäst, utifrån partiets utgångspunkter, säger han.
 
Klart är, enligt uppgift till Ekot, att det inte blir något partiråd i Liberalerna nu på fredag. Skälet uppges vara att det inte finns något konkret förslag att ta ställning till.