Personer i fönster och ett flygplan.
De dolda avvisningarna har hållits hemliga även för Migrationsverket. Foto: Anders Wiklund/TT och Johan Nilsson/TT.

Kritik mot dolda avvisningarna: Är inhumant

1:32 min

300 asylsökande som har fått avslag har avvisats från Sverige utan förvarning. Flyktinggruppernas riksråd är kritisk.

Sedan i höstas är det Migrationsverket som ska övervaka att avvisningarna går rätt till. Men Ekots granskning visar att många av de här avvisningarna hållits hemliga för Migrationsverket.

– De så kallade dolda avvisningarna används bara i de fall där man ser att det finns en risk för säkerhetsproblem under resan, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen.

De här personerna sitter i allmänhet i förvar och om man får veta flera dagar i förväg när avresan ska ske så hinner stress byggas upp och det kan utlösa ett självskadebeteende. Det är en av anledningarna till varför man väljer att boka en dold utresa, hävdar Patrik Engström.

Emma Persson är advokat och ordförande för FARR, Flyktinggruppernas riksråd, och hon är kritisk mot de här dolda avvisningarna.

– Den enskilde får inte möjlighet att ta kontakt med en jurist om det skulle vara så att det finns nyuppkomna verkställighetshinder. Det ser vi som väldigt allvarligt för det är något som kan uppkomma snabbt. Och det är inhumant för en person att inte få ta avsked av nära och kära, säger Emma Persson. 

Det är också problematiskt att den enskilde inte hinner meddela anhöriga i landet att man kommer att återvända, det försämrar återintegrationen i landet, enligt Emma Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista