Emma Persson, ordförande i FARR och ett flygplan som lyfter.
Emma Persson är advokat och ordförande i Flyktinggruppernas riksråd FARR. Foto: Sveriges Radio/TT

Dolda avvisningar ökar kraftigt

2:19 min

Antalet så kallade dolda avvisningar där polisen och kriminalvården utan förvarning transporterar en asylsökande som nekats asyl ut ur landet, ökar kraftigt visar Ekots granskning.

Emma Persson är advokat och ordförande i Flyktinggruppernas riksråd FARR.

– Då får den enskilde inte möjlighet att ta kontakt med jurist om det finns verkställighetshinder och det ser vi som allvarligt för det är något som kan uppkomma snabbt.

– Det är också inhumant att inte får säga farväl till nära och kära, säger hon.

När en asylsökande som fått avslag på sitt uppehållstillstånd ska utvisas är det normala att de i förväg kontaktas och får vara med och planera sin transport ut ur landet: Så här står det i polisens föreskrifter:

”Polismyndigheten ska i möjligaste mån planera en verkställighet av ett beslut om avvisning eller utvisning tillsammans med den berörde utlänningen vad avser tidpunkt för avresa, transportmedel och resväg.”

Och tills nyligen var det också så här de allra flesta tvångsutvisningar gick till. Men det senaste året har något hänt. Polisen och kriminalvården väljer istället allt oftare att besluta att resan ska vara hållas hemlig för den asylsökande och dennes advokat i. Internt kallas det för en dold resa. 

Kristoffer Tunander är tillförordnad gruppchef på nationella Gränspolisen.

– Skälet till att man beslutar om det här, kan vara info om fritagningsförsök, risk för rymning eller en uttalad risk för våld.


Förra hösten, skedde i snitt en sådan här dold avvisning var tredje dag, cirka 3 procent av alla utvisningar. Men antalet ökar snabbt under hösten har det skett  i snitt en dold avvisning om dagen. Var tionde utvisning. På bara ett år har de dolda avvisningarna alltså trefaldigats.

Men varför det ökar kan Kristoffer Tunander på Gränspolisen inte svara på. 

– Vi får ju förutsätta att de säkerhetsbedömningar som gjorts ute i polisregionerna är att det finns skäl att besluta om en dold resa och att den riskbedömning som är gjord finns grund i det, orsakerna har jag svårt att svara på varför.

Finns det något som ändrats i verkligheten som förklarar det här?

– Nej jag har ingen förklaring som jag kan delge dig.

Det är Polisen som beslutar om de dolda avvisningarna, men de verkställer de dolda avvisningarna tillsammans med Kriminalvården och som ekot berättat tidigare idag, har Kriminalvården hemlighållit de dolda avvisningarna för Migrationsverket som sedan augusti i år har regeringens uppdrag att övervaka  avvisningarna.

Konsekvensen är att de här dolda avvisningarna inte kunnat övervakas av Migrationsverkets observatörer.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista