Lööfs krav för att släppa fram Löfven

0:54 min

Centerpartiet kan överväga att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, men då måste S acceptera en lista på krav som C nu kommer att lägga fram för Löfven. Kraven handlar bland annat om lägre skatter och förändrad arbetsrätt, skriver Centerledaren Annie lööf på Twitter.

– Accepterar de kraven är vi villiga att överväga att släppa fram Stefan Löfven i nästa veckas statsministeromröstning, säger Annie Lööf till Dagens Nyheter

Det var i går, måndag, som partiets riksdagsgrupp och partistyrelse beslutade att varken sitta i en S-ledd regering eller inleda förhandlingar om en sådan. I stället ställer Centern "ett antal skarpa liberala krav" till Socialdemokraterna.

Senast på måndag nästa vecka måste Stefan Löfven presentera för talmannen vilka partier som ska ingå i hans regeringsunderlag. Löfven har länge försökt locka till sig Centern och Liberalerna för att kunna bilda en blocköverskridande mittenregering.

Nu ställer alltså Centern en rad krav. Går S med på dem, kommer partiet "att överväga" om man släpper fram Stefan Löfven som statsminister i nästa veckas omröstning.

– Jag tror fortfarande att det är osannolikt att vi skulle släppa igenom Stefan Löfven, men accepterar de kraven är vi villiga att överväga att släppa fram eller tolerera Stefan Löfven, säger Annie Lööf till DN.

Bland de krav hon nämner finns följande:

  • Sänkta skatter på jobb och företag (bland annat kraftigt sänkta marginalskatter och sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag)
  • Liberalisera bostads- och arbetsmarknaden
  • Säkra valfriheten i välfärden
  • Frihets- och äganderättsreformer för landsbygden
  • En liberalare arbetsrätt, bland annat reformerade turordningsregler
  • Friare hyressättning
  • Lägre ingångslön för nyanlända


– S ska få möjlighet att ta ställning till om de kan acceptera den liberala och borgerliga politik som vi står för. Den listan kommer jag att ge till Stefan Löfven när vi träffas, säger Annie Lööf till DN

I dag håller riksdagspartierna sina respektive gruppmöten och Stefan Löfven väntas inför S-mötet kommentera Centerpartiets kravlista.