DÖDLIGA VÅLDET I STOCKHOLM

Polischef: Mordspiral kunde brutits om de unga omhändertagits

1:48 min

Mordet på en tonåring i länet – som P4 Stockholm granskat – ledde till en våldsspiral och fler mord. Men våldsspiralen kunde ha undvikits, menar Järvapolisens gruppchef Martin Marmgren.

P4 Stockholm har granskat fallet med en tonåring i länet som sköts till döds.

De handlingar som P4 Stockholm läst visar på en rad insatser från samhället. Pojken hade sedan barnsben varit föremål för sociala insatser. Socialtjänsten konstaterar gång på gång i sina utredningar under flera års tid att man uttömt alla sina möjligheter att ge den hjälp som skulle kunna ge resultat.

Martin Marmgren, gruppchef vid polisen i Järva i Stockholm, känner väl till fallet. Han menar att samhällets oförmåga den här gången ledde till en våldsspiral – där ett mord ledde till fler mord.

– I det här fallet blev konsekvensen av oförmågan att sätta stopp från samhällets sida ödesdigra. Det mynnade ut i ett antal mord som sedan fortsatte i en kriminell konflikt, säger Marmgren.

Den har personen har varit central i en kedja som lett till att många personer mist livet

Gruppchefen Martin Marmgren menar att socialtjänsten måste få mandat att omhänderta unga män som är i samma situation – innan våldet eskalerar.

– Man hade kunnat gå in i ett långsiktigt omhändertagande på låst institution, och inte släppa ut personen i fråga efter relativt korta intervaller där man begår nya brott.