GM:s neddragning visar bilbranschens utmaningar

2:16 min

Att den amerikanska biljätten General Motors gör stora neddragningar är det senaste i raden av exempel på de stora förändringar som biltillverkarna står inför. Framtiden kommer handla mer om elbilar och uppkopplade bilar.

– Det finns ingenting som säger att de bilföretag som funnits i 100 år har någon automatisk fördel framåt. Ska man göra någonting på ett nytt sätt kräver det i regel nya tankebanor och ny kompetens. Skiftet från det gamla till det nya är utmaningen för dem som funnits tidigare, säger Martin Sköld, docent på Handelshögskolan i Stockholm och expert på bilindustrin, till Ekot.

General Motors stora neddragningar lär vara ett av samtalsämnen på bilmässan i amerikanska Los Angeles, som pågår nu i veckan.

GM kan komma att stänga upp till sju fabriker och närmare 15 000 jobb kan försvinna.

Det görs bland annat för att förbereda företaget för en framtid med elbilar och på längre sikt självkörande bilar. För att klara av den omställningen krävs enorma investeringar.

Enligt GM:s vd förändras branschen snabbt och åtgärderna ger företaget flexibilitet att investera i framtiden.

– Det var inte oväntat. De amerikanska bilföretagen har inte varit först på bollen, varken med elektrifieringen av fordon eller bränslesnålare fordon. Man har kört på som vanligt, säger Martin Sköld.

Ett annat exempel på förändringen i branschen som syns på bilmässan är att svenska Volvo Cars inte visar upp någon bil alls där. Så som man brukar göra på bilmässor.

I stället för att visa upp bilar ska Volvo presentera sin vision om framtidens bilar – hur de kan se ut och hur de kan användas på ett nytt sätt.

Exempel på det är bildelning och att företaget tror att självkörande bilar, om kanske 15 år, kan ta kunder från inrikesflyget.

Martin Sköld tycker det passar bra för Volvo att prata om sin vision nu.

– Det passar Volvo väl, eftersom Volvo inte har någon ny bil eller elbil på plats. Utan fokus ligger i stället på koncept och vad bilar och bilföretag kan erbjuda i framtiden.

Vad kan det handla om?

– Självkörande bilar som man kan sova i, som man kan jobba i, men också andra tjänster som man kopplar ihop med bilen, så som att man kan få varor levererade till sin bil, säger Martin Sköld till Ekot.