Patrik Engström, Chef för Gränspolisen
Patrik Engström, Chef för Gränspolisen. Foto: Johan Nilsson, Jonas Ekströmer/TT

Polisen kritisk till hanteringen av dolda avvisningar

2:30 min

Det kommer hård kritik mot Kriminalvården efter Ekots avslöjande om att Kriminalvården hemlighållit så kallade dolda tvångsavvisningar från tillsynsmyndigheten Migrationsverket.

– Det här är väldigt allvarligt och det är faktiskt något som vi inte kände till innan Ekot påbörjade den här granskningen, säger Patrik Engström chef på Gränspolisen. 

När en asylsökande som fått avslag på sitt uppehållstillstånd ska utvisas är det normala att de i förväg kontaktas och får vara med och planera sin transport ut ur landet.

Men i särskilt känsliga fall där det till exempel finns en risk för att våldssituationer kan uppstå kan polisen och kriminalvården välja att hålla resan hemlig för den asylsökande, som ska avvisas, fram till dess att resan sker.

Det senaste året har sådana här så kallade dolda avvisningar blivit allt vanligare. I dag sker i snitt en dold avvisning om dagen.

Och Ekot har i dag avslöjat att Kriminalvården hållit de här dolda avvisningarna hemliga för tillsynsmyndigheten Migrationsverket.

– Det är naturligtvis inte acceptabelt. Vi har kämpat för att det ska bli ett övervakningssystem. Och det är något vi välkomnar. Så det här är allvarligt och det är något vi inte känner till. Det är givetvis något vi kommer åtgärda tillsammans med migrationsverket, säger Patrik Engström chef på Gränspolisen. 

Tvångsavvisningarna är ett känsligt kapitel för Kriminalvården och polisen. Inte sällan förekommer det anklagelser om att polisen och kriminalvårdens transportörer varit våldsamma. Det här har Ekot rapporterat om tidigare i höst. Men det kan också handla om att det är den som ska avvisas som är våldsam mot transportörerna.  

Vid dolda avvisningar bedöms risken för olika typer av våldssituationer ska uppstå vara hög. Och att Migrationsverket inte kunnat övervaka de här dolda avvisningarna är allvarligt säger advokat Emma Persson, ordförande för flyktinggruppernas riksråd FARR

– Vi har ju tidigare uppmärksammat att de förekommer misshandel och kränkningar vid tvångsavvisningar, och därför ser vi då extra allvarligt på att man försöker underhålla Migrationsverket möjlighet att övervaka utvisningar, och undrar vad det är, säger hon.

Johan Mellbring, chef för Kriminalvårdens transporttjänst erkänner att Kriminalvården inte informerat Migrationsverket om de dolda avvisningarna men att det beror på att man inte hittat ett säkert sätt att föra över informationen. Men nu vill han se en ändring på det.

– Här måste vi tillsammans med migrationsverket ta fram former som gör att vi samtidigt kan begränsa informationsspridningen men också hitta former för att de Migrationsverket ska kunna utöva sitt monitoruppdrag på samtliga resor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista