Uppgifter: FN mörkade om Catalán-mordet

2:38 min

FN:s högsta ledning har mörkat uppgifter som kopplar den kongolesiska militären till mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán 2017. Det rapporterar SVT:s Uppdrag Granskning i kväll.

Trots att morden på FN-experterna Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp i Kongo-Kinshasa var en unik händelse i den svårt konfliktdrabbade regionen så finns det – 1,5 år efter dådet – ingen oberoende rättsprocess.

I kväll publicerar SVT:s Uppdrag Granskning, tillsammans med franska, tyska och amerikanska medier, delvis nya uppgifter om fallet.

FN hade tidigt haft tillgång till flera starka indicier om att den kongolesiska militären låg bakom morden, trots att allt tyder på att en lokal milis utförde själva dåden.

Bland annat lurades FN-experterna ut på den ödesdigra resan av en tolk som arbetade för underrättelsetjänsten – och själv sedan också dödades.

Och en överste, Jean de Dieu Mambweni, hade enligt en läckt hemlig FN-utredning telefonkontakt med både milisen och den falska tolken dagarna innan morden – och strax efter skotten kopplades hans telefon åter upp, via en mobilmast nära mordplatsen.

Översten, som tycks ha organiserat experternas sista resa, förefaller dock ljuga om kommunikationen när han hörs som vittne i den pågående rättegången, som Ekot besökt.

Men i sin rapport om fallet i augusti 2017 undanhöll FN uppgifterna om militärens inblandning och betonade i stället misstag som FN-experterna själva skulle begått.

FN försvarar i ett svar till SVT hur man hanterat och kommunicerat ärendet.