Tre migranter anländer till ett flyktingcenter i Berlin. Arkivbild.
I Tyskland har en rad nya åtgärder för att skynda på avvisningarna har väckt kritik. Foto: Markus Schreiber/AP

Kritik mot snabbare avvisningar i Tyskland

1:16 min

Ekot har de gångna dagarna rapporterat om asylsökande som fått avslag och avvisas från Sverige utan förvarning, så kallade dolda avvisningar. 
Även i Tyskland är avvisningar ett omstritt tema.

En rad nya åtgärder för att skynda på avvisningarna har väckt en hel del kritik. Bland annat ska flygbiljetter för personer som ska avvisas vara opersonliga. Om den som ska föras ut ur landet inte infinner sig, ska personen snabbt kunna ersättas av någon annan. Så vill den tyska inrikesministern se till att avvisningsflyg utnyttjas fullt ut.

Mot det vänder sig inte bara flygbolagen utan även polisfacket, som säger att de saknar personal för att med kort varsel söka upp andra personer för att fylla ut tomma platser.

Ytterligare åtgärder för att skynda på- och öka avvisningarna från Tyskland är bland annat nattlig anmälningsplikt på asylmottagningar för att göra det svårare att avvika och särskilda chip-försedda kort som asylsökande ska använda för att registrera när de går ut och in på förläggningen eller hämtar ut sin post, så att myndigheterna kan kontrollera att avvisningsbeslut har tagits emot. Det ska också bli lättare att placera personer i slutna förvar i väntan på avvisning.

Enligt inrikesministeriet ska det här, i ett första steg, gälla för personer som enligt Dublin-förordningen ska återföras till det EU-land där de först anlände. Sedan ett par dagar pågår också en kontroversiell kampanj för att uppmuntra frivilligt återvändande.

På stora reklamtavlor ropar inrikesministeriet ut budskapet. "Ditt land. Din framtid. Nu!" Där hänvisas till en webbsida med information om var man kan vända sig för att få hjälp och bidrag för att lämna Tyskland. För den som åker innan asylprocessen är avslutad väntar en ekonomisk bonus. Villkoret för att få bidrag är att man drar tillbaka sin asylansökan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista