Expressens chefredaktör: Vi fortsätter publicera spelreklam

2:05 min

Reklamen för spelsajter fortsätter. Expressen är en av de medier som överklagar Lotteriinspektionens beslut.

– I väntan på besked fortsätter vi naturligtvis att publicera de här annonserna, säger chefredaktör Thomas Matsson.

Ekot har under onsdagen rapporterat att Lotteriinspektionen under en tid har försökt straffa medier och annonsbolag som ger plats åt vad man menar är olaglig reklam från utländska spelbolag.

Myndigheten har fattat 44 beslut med stöd i en prejudicerande dom i Högsta förvaltningsdomstolen, men besluten har överklagats.

– Vi driver processer mot medier som främjar spel, till exempel kvällstidningarna, som fortsätter att ta in annonser fast det inte är tillåtet, sa Anders Sims, kommunikationschef på Lotteriinspektionen i P1-morgon i morse.

Ett ärende gäller Expressen, där Thomas Mattson är chefredaktör. Han reagerar kraftigt.

– Jag kan tycka att det är anmärkningsvärt att en enskild tjänsteman på en myndighet agerar mot privata medieföretag som verkar inom ramen för tryckfrihetsförordningen, yttrandefrihetsgrundlagen, och alla de lagar som gäller för kommersiella budskap.

Lotteriinspektionens beslut mot Expressen förbjuder tidningen att fortsätta med reklamen mot hot om vite.

Kammarrätten gör samma tolkning som Lotteriinspektionen, det vill säga att Högsta förvaltningsrättens dom är prejudicerande även i Expressens fall. Men Thomas Mattsson håller inte med.

– De förelägganden som har utfärdats mot Aftonbladet och Expressen har vi argumenterat för inte ska vara gällande. Och nu väntar vi på besked från Högsta förvaltningsdomstolen. I väntan på att det finns fortsätter vi naturligtvis att publicera de här annonserna.

Hur mycket tjänar ni på spelreklam?

– Vi redovisar inte enskilda annonskategorier, säger Thomas Mattson, chefredaktör på Expressen.

Efter årsskiftet börjar en ny spellag att gälla, och då blir besluten mot Expressen, Aftonbladet och de andra företagen utan effekt. Hanna Abrahamsson är biträdande chefsjurist på Lotteriinspektionen.

– Vår primära utgångspunkt är att vi vill att reglerna ska efterlevas. Och det som känns snopet är att man inte valt att följa reglerna.

Ekot har sökt Aftonbladet för en kommentar.