Björklunds krav på Löfven: Gör en högersväng

2:54 min

Gör en högersväng om bostäder och skatter – då kan L ge grönt ljus till en S-regering. Det meddelade Jan Björklund på en presskonferens.

– Liberalerna kommer inte att ingå i en S-regering, men om S går med på högt ställda krav är Liberalerna beredda att släppa fram en S-regering.

Kraven handlar bostadspolitik, som fri hyressättning i nyproducerade bostäder, om att rut-avdragen ska utvecklas, inte avvecklas. Björklund kräver även lägre startlöner för enkla jobb för till exempel nyanlända och att arbetsmarknadsregleringarna ska moderniseras.

– Om Socialdemokraterna är beredda att göra en rejäl högersväng är Liberalerna beredda att möta den, säger Jan Björklund och konstaterar att den ekonomiska politiken är nyckeln.

Ett av Jan Björklunds krav är att Vänsterpartiet inte finns med i de eventuella förhandlingarna, och så här reagerar vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt på det:

– Våra mandat är helt avgörande för att få en socialdemokratisk regering. Bygger den på våra mandat så bygger den också på att vi ska ha inflytande. Det är helt självklart. Jag kommer att träffa Stefan Löfven och jag kommer att föra fram vad vi vill att en ny regering ska göra, också gränser för vad vi tycker att en regering inte kan göra.

Han säger att innan man ger S något stöd måste det godkännas av Liberalernas partiråd.

– Vi är beredda att bjuda till för att hitta ett styre. Men vi måste vara överens om vilka reformer som behövs och de kommer troligen vara smärtsamma för Socialdemokraterna, säger han.

Jan Björklund motiverar att han vill stå utanför en regering för att han värderar att Alliansen ska kunna hålla ihop.

– Jag vill att Alliansen ska kunna återskapas inför nästa val, det tror jag blir svårt om man sitter i en regering, säger han och fortsätter:

– Det andra är att de reformer jag räknat upp kommer vara nog svåra att enas om och sitter man i regering måste man enas om allting.   

Liberalerna är splittrade kring hur det rådande läget ska lösas och Björklund redogör för hur många i partistyrelsen som röstat för den nya linjen i regeringsfrågan, 18—7. I riksdagsgruppen var röstsiffrorna 13—6.

Enligt Björklund behöver inte partirådet inkallas förrän det finns ett mer konkret förslag från Löfven på Liberalernas krav.

På tisdagen berättade Centerpartiets partiledare Annie Lööf att partiet är kan överväga att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, men i så fall måste Socialdemokraterna acceptera en lista på krav som främst handlar om att föra borgerlig politik på flera områden. Hon berättade om kravlistan i en intervju i DN i måndags.

Lööf har för avsikt att presentera listan för Löfven när de båda partiledarna träffas under Löfvens sonderingsrunda. Han har varit fåordig om Centerledarens utspel och sagt att han måste se den i sin helhet innan han kan komma med någon respons.