Ukrainska flottisterna riskerar långa fängelsestraff

0:54 min

24 ukrainska flottister hålls fortfarande i förvar på Krim.

Filmer med sjömännen har publicerats av den ryska säkerhetstjänsten FSB och visats i rysk tv.

Det var under helgen som ett ryskt fartyg bordade och tog tre ukrainska fartyg i beslag på Krim.

En domstol i Simferopol på det annekterade Krim beslutade på tisdagen och onsdagen att samtliga sjömän ska hållas i förvar under två månader i väntan på en eventuell rättegång. Om det slutar i domstol riskerar sjömännen långa fängelsestraff.

Flera av sjömännen ska enligt nyhetsbyrån Reuters vara officerare från flottan och även underrättelseofficerare från den ukrainska säkerhetstjänsten. I flera filmer påstås de berätta om vad som hände i helgen.

Filmerna är gjorda av och publicerade av den ryska säkerhetstjänsten FSB, alltså de som håller sjömännen fängslade.

– Vi lämnade Odessa i fredags klockan åtta på morgonen och begav oss mot staden Berdjansk genom Kertjsundet. När vi närmade oss åkte vi in på ryskt vatten och då blev vi beordrade att stanna och avvakta instruktioner.

Det säger en av de fängslade sjömännen som står på en kaj.

Det som framkommer kan svårligen tolkas som något annat än ett sorts resultat av förhör och som filmer som spelats in utan någon form av fritt val för sjömännen.

Klippen följer ett mönster som pågått sedan i söndags. FSB har kontinuerligt publicerat filmat material, allt från bilder på vad som hände till havs till filmade förhör. Videomaterialet verkar ha syftet att bekräfta ryska påståenden att det som hände de ukrainska fartygen inte var Rysslands fel.

En bild som ukrainska myndigheter inte delar – de säger att deras fartyg var på internationellt vatten när de stoppades, besköts och bordades, och kräver att sjömännen släpps.

Kraven på att både fartyg och sjömän ska släppas fria kommer från många håll.

En av dem är EU:s vice ordförande Valdis Dombrovskis som på onsdagen krävde att Ryssland ”omedelbart ska släppa fartyg och besättning”.

Filmerna på de fängslade sjömännen har också visats i rysk tv. Utrikesminister Sergej Lavrov använde i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån Reuters, filmerna som en sorts bevis på att det hela ”var en provokation med målet att skapa en skandal som gynnar Ukraina”.