Lars Løkke Rasmussen
Lars Løkke Rasmussen Foto: Francisco Seco

Løkke Rasmussen: Fel att tvinga EU-länder att ta emot flyktingar

1:25 min

Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen uppmanade idag EU att slopa kravet att alla EU-länder ska ta emot flyktingar, tvärtemot den linje som Sverige förespråkar

– Att tvinga alla EU-länder att ta emot flyktingar är helt fel väg att gå, sa Lars Lökke Rasmussen som i dag framträdde inför EU-parlamentet i Bryssel.

Danmark vill istället att EU-länderna själva ska få bestämma hur de vill bidra. till exempel genom att ge bistånd till flyktingläger utanför EU eller ställa upp med gränspoliser till EU: gräns och kustbevakningsmyndighet Frontex.

Tillsammans med EU:s ordförandeland Österrike har Danmark lagt fram förslag till en ny inriktning för EU:s gemensamma asylpolitik. Asylsökande ska ges skydd i närområdet istället för att få en fristad i Europa och migranter som räddas i Medelhavet ska inte tillåtas söka asyl i EU.
Det här går tvärs med den linje som bland annat Sverige driver i EU, men Sverige står nu alltmer isolerat.

Frågan om solidaritet inom EU ska diskuteras på nästa toppmöte om två veckor, och då väntas stats- och regeringscheferna säga ja till det den danske statsministern idag kallade obligatorisk men flexibel solidaritet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista