Stängsel vid Förvaret i Flen. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
Förvaret i Flen Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Världen i Värmland: "Vi saknar ett individuellt perspektiv"

1:52 min

Migrationsverket och polisen brister i sitt arbete när det gäller barn som ska placeras i förvar, enligt en ny rapport från Röda korset.

En genomgång av polismyndighetens förvarsbeslut visar att minst 57 barn tagits i förvar under 2017. Och Röda Korset nämner flera brister i rapporten.

En kritik mot besluten är att de tagits på alldeles för generella grunder. 

– Det saknas ett individuellt perspektiv. Vi måste titta på hur vi ska bedöma vem som ska sitta i förvar, säger Monica Sturegren, talesperson för organisationen Världen i Värmland som hjälper asylsökande i länet.

En av bristerna som nämns i rapporten är att man i nästan 40 procent av fallen inte sökt alternativ till förvar, trots att man måste det. Dessutom har principen om "barnets bästa" inte tillämpats i 33 procent av besluten, vilket strider mot svensk och internationell rätt. Enligt Monica Sturegren är en stor anledning till det att man följer utlänningslagen - som enligt FN inte alltid tar "barnets bästa" i beaktande - men att man inte följer FN:s barnkonvention.

– Den blir ju svensk lag den 1 januari 2020. Sen är man egentligen tvungen att följa barnkonventionen redan nu men eftersom den inte är en lag så går svenska lag före.

Tror du det här blir bättre när det blir lag?

– Ja, då måste den ju följas!
 
Men även framtida beslut om förvar skulle tas mer i enlighet med FN:s barnkonvention så är Monica Sturegren rädd att det inte räcker. Ett stort problem idag är nämligen att det inte finns någon kontroll och uppföljning av myndigheternas beslut.

– Det finns ingen som granskar de här myndigheterna. Och finns det en lag så måste det finnas åtgärder om man inte följer den och det borde gälla även Migrationsverket, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista