"När fjärilarna kommer" – en överraskande pärla

2:30 min

Lisa Bergström har sett turkiska filmen, tillika Sundancevinnaren "När fjärilarna kommer", av regissören Tolga Karacelik.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Tre syskon. En astronaut som aldrig kommer till rymden, en skådespelare med en halvbra karriär och en syster som just beslutat sig för att skiljas. De förs samman efter nästan tjugo år av ett oväntat samtal från deras pappa: "Ni måste komma nu alla tre."

De tar en hyrbil till den by där de kom från. Resan blir omtumlande och väl framme så möts de av hönor sprängs för att de käkat krut, en förvirrad byäldste och en imam i existentiell kris.

Och väl där inser de att pappan är död. De kom försent. Och de har nästan inga minnen kvar. Det de minns är mammans självmord. Det som fick familjen att splittras.

Det här låter nattsvart, men filmen är faktiskt en farsartad, absurd svart komedi om minnen och ursprung. En uppgörelse med det romantiska, mystiska skimmer som kan omge barndomen och dess sorgekanter.

Aurtonauten står där vid graven i sin dräkt, imamen tvivlar på bönen, pappan ska begravas och det döda fjärilarna regnar ner över syskonen. Allt sker i samma scen. Det hade kunnat varit jobbigt men det är skönt.

För kanske är det så att fjärilar som dör är just fjärilar som dör. Det går inte att ändra på eller hitta en vacker förklaring eller ett större djup än så.

Men filmen är en märklig, charmig berättelse om att tvingas växa upp – till slut. En överraskande liten pärla.