636 000 i Stockholms bostadskö

1:18 min

Samtidigt som antalet förmedlade hyresrätter är rekordhögt, ökar också antalet köande i rekordtempo. I Stockholm står nu 636 000 personer i den kommunala bostadskön.

– Ökningen beror antagligen på att det är en svår bostadsmarknad. Att ställa sig i bostadskön är ett sätt för många att planera inför framtiden. Men sedan är det ju också så att befolkningen ökar väldigt kraftigt, säger Marika Nordström, marknadschef på Bostadsförmedlingen i Stockholm.
 
Nästan en miljon människor står numera i kö för en bostad i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Längst är kön i Stockholm och den växer snabbt. Bara i år har kön vuxit med 40 000 personer.

Så även om antalet förmedlade lägenheter också väntas bli rekordhögt i år - runt 13 500, så räcker de inte särskilt långt. Just nu har Bostadsförmedlingen till exempel bara 85 stycken lediga lägenheter att förmedla bland de totalt 636 000 personer som köar för ett förstahandskontrakt.

Dessutom är en femtedel av de lägenheter som förmedlas i år dyrare nyproduktioner. Och risken är att antalet förmedlade lägenheter minskar framöver när byggtakten går ner kraftigt.

– Det är klart att om byggandet minskar så märker vi av det. Den oro som finns handlar om att det behövs många lägenheter. Så det är klart att det är synd om nyproduktionstakten minskar, säger Marika Nordström.

Hör mer om bostadsmarknaden i veckans Ekonomiekot Extra i appen Sveriges Radio Play eller på andra ställen där poddar finns.