Klimat

Länsstyrelsen: Sylglaciären har kollapsat

1:40 min

Delar av glaciären i fjällområdet Sylarna i Jämtland har kollapsat. Nya bilder visar att Sylglaciären har brutits upp på ett sätt som tidigare inte varit känt.

–  Nu i år så syns det väldigt tydligt att delar av glaciären har spruckit upp i stora delar. Den har ju helt enkelt kollapsat faktiskt, säger miljöövervakaren Tomas Bergström på länsstyrelsen till P4 Jämtland.

Den varma sommaren gjorde att ovanligt mycket snö försvann från Sylglaciären. Bilder som togs av Tomas Bergström i september visar att delar av Sylglaciären har spruckit upp på ett sätt som inte tidigare varit känt.

Under hösten har det även kommit in rapporter från fjällvandrare om att det skett stora förändringar på Helagsglaciären. Den har delats upp i två delar. Även det bekräftar nu länsstyrelsens dokumentation.

- Ja nu är den ju definitivt delad i två delar. 

Glaciärforskare på Stockholms universitet som gjort fältstudier i Helags och Sylarna 2010 och 2014 och granskat länsstyrelsens bilder konstaterar att det har skett större förändringar i Helags och Sylarna de senaste åtta åren än 50 år dessförinnan.

Orsaken är att det blivit varmare. Förändringar som Tomas Bergström på länsstyrelsen i Jämtlands län märker av.

- Glaciärer är ganska bra indikatorer. Vi går ju mot ett varmare klimat och om man tittar på en glaciär så kan man få en ganska tydlig bild över hur klimatförändringar slår.