Vattennivåer hotar kulturarv längs Medelhavet

2:11 min

En ny rapport om havsvattennivåerna i Medelhavet slår fast att ett stort antal byggnader och arkeologiska lämningar som finns med på Unescos världsarvslista redan i dag hotas av höjda havsvattennivåer.

Enligt forskare höjs havsvattennivån i Medelhavet med tre millimeter om året. En ny studie gjord vid universitetet i Kiel har kommit fram till att många kulturarv hotas redan nu säger forskaren Lena Reimann.

– 37 av Unescos 49 kustnära världsarv runt Medelhavet riskerar att drabbas av översvämningar, säger Lena Reimann.

Venedig är det mest kända exemplet men det finns alltså många fler. Dessutom riskerar många andra kulturarv längs Medelhavet att förstöras på grund av jorderosion, enligt forskarna.

Sveriges Radios kulturkorrespondent åkte till Split i Kroatien där kejsarpalatset hotas.

– Split lever på kejsarpalatset, säger Ambroc Tudor som är konservator och arbetar med att bevara det gamla palatset från romartiden.

Turistnäringen är stor i Split och de andra kroatiska kuststäderna vars kulturarv också hotas om havsvattennivån i Medelhavet fortsätter att stiga.

– Havet har samma nivå som golvet här och om brunnarna och pumparna inte fanns skulle vattnet täcka golvet, säger Katja Marasovic som är arkitekt och undervisar på universitetet i Split.

Genom århundrandena har golvet i kejsarpalatset successivt höjts. När den ursprungliga nivån grävdes fram på 1950-talet blev det tydligt hur mycket havsnivån höjts sedan romartiden.