Ukraina inför inreseförbud för ryska män

2:10 min

Ukraina stoppar ryska män mellan 16 och 60 år från att resa in i Ukraina, det sa chefen för det ukrainska gränsskyddet, Petro Tsygkal i tv i dag.

På den annekterade Krimhalvön välsignar ryskortodoxa kyrkans präster det nya luftvärnsrobotsystemet av typen S 400 Triumf, som Ryssland nyligen placerat på Krimhalvön.

Det har en extrem räckvidd och kan spåra mål upp till 40 mil bort. Inför ryska tv-reportrar prisas systemet av befälhavaren Victor Sevastjanov:

– S 400 kan samtidigt slå till mot 300 mål med gränslös hastighet och höjd, förklarade Sevastjanov framför raketerna.

Luftvärnsrobotar som lätt når ukrainska fastlandet. De placerades ut sedan tre ukrainska fartyg prejats vid Kertjsundet och 24 besättningsmän gripits.

En kedja av händelser, som i Kiev tolkas som en klar upptrappning av konflikten och som ett hot om ett utvidgat krig.

Därför kom beslutet i dag att utlänningar ska kontrolleras hårdare vid gränserna och män mellan 16 och 60 år med ryska pass inte släpps in i landet.

Redan råder en form av krigstillstånd med undantagslagar i 30 dagar i Ukraina. Alla områden som gränsar till Ryssland har på olika sätt mobiliserats med förstärkt sjukvård och militär förstärkning av gränserna.

De fångna ukrainska sjömännen ska hållas kvar i 30 dagar och de tre befälhavarna ska ha förts till häkten i Moskva.

Enligt advokaten Nikola Polozov, intervjuad i ukrainsk tv är det också i strid med internationella konventioner:

– Ryska federationen har redan brutit mot Genèvekonventionen genom att ta dem fångna, förutom att de bröt mot internationell sjörätt, säger han.

Den ryska reaktionen är att Ukraina är en dysfunktionell stat, en vanlig anklagelse från Moskva om att Kiev saknar fungerande styre.

Ryska UD:s talesman säger att det inte blir motsvarande förbud från Ryssland för ukrainska män, för det vore ett farligt steg.