Pressmeddelande

Nobelsändning 2018 - Om kris och att ta sig ur den

Nobelsystemet är i sig i sin kanske djupaste kris. Vad betyder det för hur de som faktiskt får nobelpris just i år upplever utmärkelsen? Och hur tar man sig ur en kris på bästa sett?

I Sveriges Radios direktsändning direkt från Hotell Haymarket vid Hötorget , mittemot Konserthuset där prisceremonin hålls, möter vi bland andra Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten, krishanteringsproffset Jeanette Fors, och psykiatern och författaren Åsa Nilsonne.

P1 10 december kl. 15.03 till 16.45

10 december delas Nobelpriset ut men inte i litteratur, på grund av krisen i Svenska Akademien. Även medicinpriset har de senaste åren ifrågasatts på grund av Macchiariniskandalen. Den tidigare fredspristagaren Aung San Suu Kyi har nyligen fråntagits Amnestypriset hon tilldelats på grund av hennes sätt hantera förföljelserna av burmesiska rohingyer. Och Stockholm säger nej till det planerade Nobelcentret.

– Nobelsystemet befinner sig i en kris. Vad betyder det för hur de som faktiskt får nobelpris just i år upplever utmärkelsen? Och hur tar man sig ur en kris på bästa sett? Det är några av de frågeställningar som vi kommer beröra under direktsändningen, säger Lena Nordlund som tillsammans med Karsten Thurfjell kommer att leda sändningen.

– Vi pratar även med årets nobelkock om när det varit kris i hans kök, vi hör om Alfred Nobel själv som verkar ha sett sitt liv som en enda lång kris, och vi funderar på om årets bankett kan tänkas bli något dämpad eller om det går att dansa runt elefanterna i festrummet?

Programledare är Vetenskapsradions Lena Nordlund och P1 Kulturs Karsten Thurfjell.

Pressbild:

Karsten Thurfjell, Lena Nordlund

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

För mer information, kontakta:

Eva Sahlin, bitr presschef Sveriges Radio
eva.sahlin@sverigesradio.se
070-684 18 52