Norrköping

Berättar stadens historia genom kvartersnamnen

1:23 min

– Mitt intresse för namnen är den historiska kopplingen. Att de har något att berätta om stadens historia, säger Peter Kristensson som på fredagen släpper boken Norrköpings kvartersnamn.

För fyra år sedan publicerade journalisten Peter Kristensson en bok om historien bakom Norrköpings gatunamn. På fredagen kom uppföljningen, Norrköpings kvartersnamn. 

– De tidigaste kvartersnamnen är från början av 1700-talet och kan berätta en äldre historia om Norrköping som jag blev nyfiken på, säger Peter Kristensson. 

En av dessa historier är den om kvarteret God vän på väster i Norrköping när ryssarna härjade i staden och brände ner Norrköping år 1719. 

– Då fanns det en bryggarmästare som bodde och drev sin verksamhet i det här kvarteret. Det sägs att ryssarna tvingade honom att bjuda på öl och dansa för dem. Och hans valspråk var då "god vän, alltid god vän". Det sa han till alla, berättar Peter Kristensson.

Som tack ska ryssarna ha skonat bryggarmästarens hus, vilket också sägs vara ett av få som överlevde den omfattande branden.