Första fildelningsfallet i svensk domstol

På tisdagen prövas det första fallet om fildelning i svensk domstol. En 28-åring i Västerås misstänks för att ha delat med sig av filmen Hip hip hora på internet. Domen kan komma att få stor betydelse för fildelningen på nätet.

28-åringen är åtalad för upphovsrättsbrott. Han polisanmäldes av film- och datorspelsbranschens intresseorganisation Antipiratbyrån, för att ha gjort filmen Hip hip hora tillgänglig för andra på internet genom ett fildelningsprogram.

Nekar till brott
I ett första förhör med polisen erkände 28-åringen att han brutit mot upphovsrättslagen. I förhörsprotokollet berättar mannen om hur han laddat ner både musik och filmer till sin dator och att andra också har kunnat ladda hem filer från hans dator. Nu förnekar han brottet.

– Det han har erkänt, och det han har menat hela tiden, är att han har laddat hem filer från internet, säger Torbjörn Persson, mannens advokat.

Varför erkände han att han hade begått ett brott?

– Han visste helt enkelt inte vad som innefattas av upphovsrättsbrott. Han har blivit kallad till polisförhör och blir man kallad till polisförhör så tror man kanske att man är misstänkt för ett brott. Han har uppfattat det som att det var olagligt att ladda hem filer och därför har han erkänt upphovsrättsbrott.

Han förnekar alltså att han själv har delat ut den här filmen som han är åtalad för?

– Ja, det förnekar han, säger Torbjörn Persson.

Första fallet i Sverige
När fallet nu tas upp i Västmanlands tingsrätt är det första gången ett ärende om fildelning prövas i svensk domstol. Domen kan komma att bli betydelsefull.

Döms 28-åringen till fängelse eller villkorligt öppnar det dörren för många fler rättegångar av det här slaget. Men blir domen bara böter betraktas brottet som så ringa att polisen inte har rätt att begära ut ip-adresser, de nummer som varje dator har, av internetleverantörerna och då blir det i princip omöjligt att spåra fildelare på nätet.

”Visar att systemet fungerar”
Antipiratbyrån, som driver jakten på fildelare på nätet, ser inte lika allvarligt på domen.

– För oss innebär det egentligen inte så mycket. Nu har vi anmält den här personen för en film. Han hade ett trettiotal filmer och nästa gång kan vi naturligtvis ta med fler filmer i vår anmälan. Det är bra att den här domen kommer. Det visar att upphovsrättssystemet ändå fungerar. Det är en tydlig signal till alla de som hävdar att upphovsrätten inte gäller på Internet, säger Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån.

Antipiratbyrån har gjort ett 150-tal polisanmälningar mot personer som olagligt delat med sig av filer på nätet. 30 av dom har lett till husrannsakningar och fler rättegångar är alltså att vänta.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se