Nyhetsklipp för dig!

Olle Zachrison, chef på Ekot berättar om arbetet och framgångarna med fristående ljud och de nya spellistorna för nyheter i appen Sveriges Radio Play. Vi har ljudet i fokus med sikte på våra lyssnare, var än de finns!

Just nu upplever Sverige en lyssningsboom. Aldrig förr har svenskarna lyssnat så mycket och så engagerat på olika typer av ljudande innehåll. Det räcker med att titta in på en vanlig svensk buss för att konstatera hur många som har hörlurarna på sig.

Men ljud konsumeras på nya sätt och i nya situationer. Och då måste vi som producerar ljudnyheter förändra våra arbetssätt för att bättre nå den nyhetsintresserade publiken.

I appen Sveriges Radio Play och på ljudplattformar som iTunes och Spotify lyssnar sammanlagt runt 100 000 svenskar varje vecka på Ekots traditionella nyhetssändningar i poddform. Alltfler vill klicka fram den senaste nyhetssändningen vid en tid som passar dem, istället för att vänta på ett visst klockslag. Den här typen av on demand-lyssning är idag en självklarhet.

Men det senaste året har vi börjat erbjuda ännu en form av ljudnyheter: spellistor med de intressantaste nyhetsklippen i Sveriges Radio Play. Dessa kan du lyssna på i följd eller hoppa emellan, allt utifrån tid och intresse. Ungefär som du hoppar mellan olika låtar när du lyssnar på musik i mobilen.

De senaste veckorna har vi lanserat ännu fler spellistor - som du enkelt får genom att uppdatera appen. Om du klickar på ”Fler nyheter” på startsidan hittar du en spellista med de senaste klippen från Radiosporten samt listor från Kulturredaktionen och Vetenskapsredaktionen.

Sedan den här veckan kan vi också erbjuda lokala spellistor. Det är listor med toppnyheterna från just din P4-kanal oavsett var i landet du bor. Ett exempel: om du väljer P4 Kalmar som din lokala nyhetsleverantör hittar du i appen en lokal lista med som uppdateras med runt 15 nyhetsklipp varje dag.

Allt detta är ett led i vårt arbete att ge våra lyssnare en ännu bättre service. Men det kräver också nya arbetssätt av oss. I de traditionella radiosändningarna presenteras nyheterna av en programledare i studion, men dessa nya ljud måste vara begripliga på egen hand. På Sveriges Radio kallar vi de här ljuden fristående ljud, och just nu pågår ett stort projekt i hela vårt företag för att producera ljud som blir intressanta och begripliga även i den formen. 

Parallellt med detta dyker det upp nya tekniska lösningar för att lyssna på ljud. I moderna bilar finns nya digitala lösningar inbyggda och nu i höst har det varit mycket fokus på de röststyrda assistenter och högtalare som blivit mycket populära i bland annat USA, Storbritannien och Tyskland.

Den enda röststyrda högtalaren som ännu så länge förstår svenska är Googles ”Google Home”. Om du får chansen föreslår jag att du ber den spela de senaste nyheterna, eller de senaste kultur eller sportnyheterna. Då får du en uppdaterad sändning från någon av Sveriges Radios redaktioner utan att behöva trycka på en enda knapp. 

Att folk både söker sig till traditionella radiosändningar och nya former av nyhetsljud när det är nyhetsintensiva tider, det visar tydligt höstens lyssnarsiffror. Ekots dagliga aktualitetsprogram, P1-morgon och Studio Ett i P1, har ökat sin lyssning med 21 respektive 25 procent i höst jämfört med förra året. Lyssningen på våra nyhetsklipp har under året ökat explosionsartat. Varje vecka spelas nu runt en halv miljon sådana klipp i Sveriges Radio Play.

Den här utvecklingen är vi mycket glada för, vi ser det som ett tecken på att publicerar ett relevant innehåll för vår publik, i former som passar olika situationer och individer. Vi hoppas såklart att denna utveckling ska fortsätta när nu spellistorna för nyheter blir ännu bättre.

vill du hitta just din spellista i appen Sveriges Radio Play – ta gärna del av vår nya instruktionsfilm som du når via Sveriges Radios Facebook-konto, länken hittar du nedan. Och som Christian Olsson säger i slutet av filmen – Mycket trevlig lyssning!

https://www.facebook.com/sverigesradio/videos/2283672761912517/ 

Olle Zachrison, chef och ansvarig utgivare Ekot