Utresecenter på en ö för utvisade kriminella
Utresecenter på en ö för utvisade kriminella. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Danmark vill ha utvisade kriminella på en ö

2:03 min

Danmark kommer att skärpa sin flyktingpolitik och färre flyktingar ska få permanent uppehållstillstånd i landet. Det ska bland annat sättas ett tak för antalet familjeåterföreningar och man ska bygga ett nytt utresecenter på en ö för kriminella som ett utvisningsbesked.

Det här presenterade den danska regeringen och dess stödparti Dansk Folkeparti i dag i samband med att statsbudgetförhandlingarna avslutades.

Kristian Jensen är Danmarks finansminister:

– Allt för många flyktingar blir invandrare i Danmark, när man kan så ska man tillbaka till sitt hemland, säger han.

Invandringskritiska Dansk Folkeparti har länge velat ha det man kallar ett paradigmskifte där fokus ska flyttas från integration till hänvändelser, när det är möjligt.

Partiet har ställt krav på den borgerliga minoritetsregeringen i samband med förhandlingarna om statsbudgeten för nästa år. Förhandlingarna har pågått hela hösten men idag presenterades en överenskommelse.

– Vi kanske kommer gå till gränsen för vad internationella konventioner tillåter, men det har det funnits behov för, säger gruppledare Peter Skaarup som förhandlat för Dansk Folkeparti.

– Alla detaljer kring de lagförslag som nu kommer läggas fram är ännu inte är presenterade, men det kommer bland sättas ett tak över antalet familjeåterföreningar och det ska även byggas särskilt utresecenter på en ö för kriminella som har ett utvisningsbesked, säger Kristian Jensen och fortsätter:

– Det är inte ett fängelse, men vi måste kunna få bättre kontroll på de utlänningar som har fått ett utvisningsbesked men som fortfarande begår kriminalitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista