Tårgas mot demonstranter i Paris

1:46 min

I Paris fortsatte idag de våldsamma protesterna i det franska skatteupproret mot höjda bränsleskatter Protesterna inleddes för två veckor sedan efter att dieselpriset höjts.

Hittills idag har ett hundratal personer gripits av fransk polis. Under de två veckornas protester har två människor dött och över 800 personer uppges ha skadats.
 
Flera tusen demonstranter i gula västar, det som också kommit att bli namnet för hela proteströrelsen mot höjningen av bränsleskatterna, har samlats i centrala Paris kring Champs Elysée och Triumfbågen.

De sjunger den franska nationalsången, de som kan för flera av demonstranterna har nämligen svarta eller vita gasmasker eller ansiktsfilter för att skydda sig mot den franska polisen som stundtals skjuter tårgas mot demonstranterna.

Men demonstranterna går inte därifrån, snarare är det ännu fler demonstranter som ansluter sig till protesterna. Protester har pågått på många platser runt om i Frankrike och just idag har också många från övriga delar av landet också sökt sig till Paris.

Den franske presidenten Emmanuel Macron säger att höjningen av skatterna på bränsle är för att han anser att Frankrike måste ta sitt miljöansvar.

För en tid sedan kom också beskedet från Macron att Frankrike ska satsa betydligt mer på solenergi och vindkraft och sammanlagt ska 14 av de 58 kärnkraftsreaktorer landet har idag, stänga succesivt under dom närmaste 16 åren.

Stödet för Macron har rasat i opionsundersökningar och det finns ett utbrett missnöje, framför allt i de pågående debatterna om miljön där Macron inte lyckats övertyga sina kritiker.