Arkivbild
Arkivbild. Foto: AFP

UNHCR skakas av skandal – miljoner borta

2:11 min

FN:s flyktingkommissariat UNHCR skakas av en skandal med miljontals kronor som försvunnit i ett FN-projekt i Uganda.

Upptrissade kontrakt för vägbyggen med leverantörer utan relevant kompetens, saltade räkningar för transporter, kraftigt överdrivna skatteinbetalningar - listan är lång över hur tiotals miljoner kronor har försvunnit till regeringsanställda och privata företagare i Uganda istället för att nå flyktingar. 

Uganda har gjort sig känt för sitt öppna mottagande av människor på flykt undan striderna i Sydsudan och sina generösa erbjudanden om vård till exempel.

Många miljoner sydsudaneser har de senaste åren flytt till grannländerna och en UNHCR representant sa nyligen att den sydsudanesiske flyktingsituationen börjar likna den från Syrien och Afghanistan.

Givarländer, som Tyskland, Storbritannien, EU och USA nästan fördubblade därför sin insats till FN:s flyktingkommissariat i Uganda förra året jämfört med 2016. Men internrevisionen avslöjar nu allvarliga fel.

Alltifrån att hundratusentals filtar aldrig delats ut till att flyktingavdelningen under Ugandas premiärminister blåste upp siffrorna för antalet flyktingar för att håva in mer pengar.

En visselblåsare fick UNHCR att göra en egen mätning, men mycket annat har inte åtgärdats. Ansvaret för fusk och bedrägeri kan vara sammanflätat mellan anställda inom FN-organet och Ugandas regeringskansli.

Enligt uppgift till det Genève-baserade redaktionsnätverket IRIN ska UNHCR med tanke på den svåra flyktingsituationen inte velat stöta sig med Ugandas regering och därför varit senfärdigt med att ta i tu med missförhållandena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista