Qatar lämnar Opec i januari

2:10 min

Qatar tänker lämna oljekartellen Opec. Det meddelade landets energiminister idag och sa samtidigt att det inte har något att göra med sanktionerna från flera grannländer. Nordeas energianalytiker Tina Saltvedt tror inte riktigt på den förklaringen.

– Jag tror att det är en politisk signal till grannländerna från Qatar man är missnöjd med situationen, säger hon.

Qatar motiverar beslutet att lämna Opec med att det nu är produktionen av naturgas som är huvudfokus för landet. Qatar är världens största exportör av naturgas i flytande form, LNG, men en ganska liten oljeproducent.

Energianalytikern Tina Saltvedt lutar åt att huvudskälet till utträdet är de sanktioner som flera grannländer införde förra året mot Qatar för att landet skulle stödja terrororganisationer i regionen.

Tina Saltvedt vill inte heller utesluta att Qatars agerande kan vara början till slutet för Opec. Organisationen har länge slitit med inre motsättningar och Opec domineras ju av Saudiarabien. Och missnöje med den dominansen kan spela en roll för Opecs framtid. Och en utlösande effekt kan vara Qatars utträde, tror Tina Saltvedt.

– Eftersom Qatar är ett land som har varit med i OPEC sen 60-talet så har det ett signalvärde att landet lämnar oljekartellen. Om andra Opecländer blir irriterade på hur Saudiarabien påverkar oljemarknaden och hur landet samarbetar med länder utanför Opec, till exempel USA och Ryssland, så kan det vara början på slutet, säger hon.