Arnault döms för två våldtäkter

2:54 min

Svea Hovrätt ändrar tingsrättens dom och skärper straffet för den så kallade kulturprofilen. Han döms för ytterligare en våldtäkt till två och ett halvt års fängelse.

Svea Hovrätt skärper tingsrättens dom. Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, döms för ytterligare en våldtäkt på samma kvinna och hovrätten skärper straffet. Från två år till två och ett halvt år.

Han dömdes tidigare i år i tingsrätten för ett fall av våldtäkt till två års fängelse, ett övergrepp som skedde 2011. Domen överklagades och i dag kom Svea hovrätts avgörande. Åklagare och målsägandebiträdet har drivit linjen att Arnault ska fällas för båda åtalspunkterna.

Målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz säger att hennes klient är lättad och att utfallet var viktigt för att få upprättelse. 

– I dag har rättvisan segrat. Min klient är oerhört tacksam.

Hovrättslagmannen Lars Dirke säger att man måste vara väldigt noggrann eftersom bevisningen varit flera år gammal.

– Men det har inte varit svårare än andra mål med liknande bevisning, säger han.

Han säger att det som skiljer sig från andra mål är den enorma uppmärksamheten i media.

– Vi har ansträngt oss för att hantera det här precis som andra mål, men kringhändelserna har förstås varit väldigt särpräglade, säger Dirke.

Kulturprofilens advokat Björn Hurtig säger till SVT att domen kommer att överklagas. 

Händelsen handlar inte bara om sexövergrepp från en person i maktposition i Kultursveriges toppskikt. Kulturprofilen har nära band till Svenska Akademien. Och Akademiens sätt att hantera flera anklagelser knutna till mannen har varit en utlösande faktor för den kris som fortfarande råder inom Akademien. Ledamöter har lämnat sina poster och på grund av det rådande läget har man inte kunnat dela ut något Nobelpris i litteratur i år.

De första anklagelserna kom i november 2017 under metoo-uppropet. 18 kvinnor berättade i en artikel i Dagens Nyheter om hur de utsatts för övergrepp och sexuella trakasserier av mannen. Anklagelserna ledde till att Svenska Akademiens då ständiga sekreterare Sara Danius anlitade en advokatbyrå för att utreda alla ledamöter i Akademiens relation till kulturprofilen. Samma månad inleddes en förundersökning mot kulturprofilen.

I april 2018 blev advokatbyråns utredning klar. Den rådde Akademien att polisanmäla den kulturscen, eller ”klubben”, som kulturprofilen drev och som stöddes av Akademien. Misstankarna handlar om ekonomisk brottslighet. Utredningen redovisade även att Akademiens sekretessregler har brutits.

Akademien valde att inte anmäla ”klubben” vilket ledde till att den interna krisen fördjupades. Fler ledamöter lämnade sina stolar och en öppen fejd med olika utspel i media bröt ut. Akademien lämnade även över advokatutredningen till Ekobrottsmyndigheten och en förundersökning om ekobrott inleddes.

I maj kommer beskedet att Nobelpriset i litteratur inte kommer delas ut 2018. I juni väcktes åtal mot kulturprofilen för två fall av våldtäkt som ska ha ägt rum 2011.

Tingsrättsförhandlingarna i åtalet om våldtäkt avslutades 24 september. Mannen har suttit häktad sedan dess. En vecka senare föll den första domen: en enig domstol dömde kulturprofilen till två års fängelse för en våldtäkt, det vill säga för en av de två han åtalats för.

Domen överklagades och i början av november tog Svea hovrätt upp våldtäktsmålet. I dag kom hovrättens dom.