Stefan Löfven får mer tid på sig att bilda en regering

2:11 min

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven får mer tid på sig att bilda en regering. Det säger riksdagens talman Andreas Norlén.

Riksdagen ska rösta om socialdemokraten Stefan Löfven ska vara statsminister. Han behöver stöd från flera andra partier för att bli statsminister och bilda en regering.

Stefan Löfven måste berätta hur hans regering ska se ut, innan riksdagen röstar. Planen var att han skulle berätta det idag. Och att omröstningen skulle vara på onsdag, den 5 december. Men nu får Stefan Löfven mer tid på sig. Stefan Löfven kommer antagligen berätta hur det har gått, på onsdag. Men han kan få ännu mer tid på sig, om det behövs.

Tomas Ramberg är expert på politik, på Sveriges Radio. Han tror att detta betyder att Socialdemokraterna håller på att förhandla med partierna Liberalerna och Centerpartiet.

– Det bekräftar väl den här bilden av att det har kommit igång någon typ av samtal eller förhandlingar som gör att det är meningsfullt, enligt talmannens bedömning, att ge Stefan Löfven mer tid, säger Tomas Ramberg.

Både Centerpartiet och Liberalerna har sagt att de kan samarbeta med Socialdemokraterna. Men bara om Socialdemokraterna går med på hårda politiska krav. Partiledarna Annie Lööf och Jan Björklund har lämnat listor med krav till Stefan Löfven.