Advokaten: Hon hade inte vågat utan #metoo

1:34 min

I dag dömdes kulturprofilen för ytterligare en våldtäkt. Målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz säger att hennes klient aldrig vågat anmäla utan metoo.

– Uppropet gjorde att hon kände ett otroligt stöd och vågade göra en anmälan, säger hon.

Målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz säger att hennes klient är lättad och att utfallet är viktigt för att få upprättelse. 

– Idag har rättvisan segrat. Min klient är oerhört tacksam, säger hon.

Elisabeth Massi Fritz berättar att hennes klient inte hade vågat gå till polisen utan metoo-uppropet. Hon säger att det gett hennes klient styrkan att anmäla kulturprofilen Jean-Claude Arnault. I dag fälldes han för ytterligare en våldtäkt mot samma kvinna. 

– Min klient hade aldrig vågat polisanmäla den tilltalade om hon inte gjort intervjun med Dagens Nyheter. Hon hade inte heller inte vågat gå till polisen om inte metoo-uppropet hade funnits.

Elisabeth Massi Fritz säger också att fällningen för den andra åtalspunkten var viktig.

– Straffet skärps litet grand men det är inte straffet som är det viktigaste. Det viktiga är att han döms för båda våldtäkterna, säger Elisabeth Massi Fritz.

– Jag är övertygad om att det är många kvinnor som fajtas för de här frågorna om mänskliga rättigheter som i dag känner upprättelse.