Efter dödsolycka: Kritik mot LKAB:s riskrapporter

2:29 min

I somras inträffade en dödsolycka på statliga LKAB:s pelletsverk i Svappavaara. Fackliga företrädare på verket riktar nu kritik mot LKAB:s system för riskrapportering.

Jonas Stålnacke är huvudskyddsombud i Svappavaara.

– Vissa risker och tillbud de blir ju inte åtgärdade. Så det fungerar väl si och så.

Varför är det så att det är si och så med det?

– Oj, det är nog inte jag rätt man att svara på. Det är nog den som får till sig den risken som ska svara, men det kan vara att det är brist på resurser, tidsbrist. Eller man, ja nonchalerar den, säger han. 

Det var i slutet av juli som 21-åriga Julia Markström föll genom ett gallergolv i pelletsverket i Svappavaara. Hon dog senare på sjukhus, och LKAB:s egen utredning av olyckan säger att rost var en mycket trolig orsak.

Kalibers granskning visar att anställda under många år slagit larm om rost och problem med gallergolv. Ungefär 50 interna risk- och tillbudsrapporter från 2008 till 2017 pekar på såna här problem i anläggningen i Svappavaara, mest i pelletsverket, men även i andra delar av anläggningen.

Enligt huvudskyddsombudet Jonas Stålnacke finns det alltså brister i hur rapporterna hanteras i LKAB.

Det kan alltså vara så att den här typen av riskrapporter blir liggande i systemet, utan åtgärd?

– Jo, det händer ju, säger han. 

LKAB uppger i ett svar till Kaliber att de risk och tillbudsrapporter som kommer in åtgärdas, men att de registrerats i ett annat system, ett system för arbetsorder.

Facket anser även LKAB före dödsolyckan bara lagat synliga fel i pelletsverket, och inte haft kontroll på större områden.

Jan Moström, VD för LKAB, vill inte kommentera det till Kaliber. Han vill tala direkt med facket.

Håller du med dem, när de säger så?

– Ja, jag kan hålla med dem i så motto att vi har ett stort tillkortakommande när vi har en dödsolycka, så är det.

– Sen vad som är drivkraften till det, det får vi jobba på och analysera, vad vi ska göra för att det här inte uppstår igen och två att vi väsentligt kan förbättra vår arbetsmiljö, säger han.