Gode män: Asylprocessen är inte rättssäker

2:08 min

Ensamkommande ungdomar som inte får en rättvis prövning har blivit en het fråga i sociala medier bland gode män i hela landet.

Juridiska ombud som inte går att få tag i, som inte skickat in rätt papper till Migrationsverket eller som undanhållit viktiga beslut för sina klienter är några brister som Monica Norberg upptäckt när hon varit god man.

När hon tog upp detta i grupper för gode män i sociala medier så fick hon ett starkt gehör. Och utifrån de kontakterna har hon nu en lång lista på juridiska ombud som de gode männen anser har misskött sina uppdrag.

– Det är jätteallvarligt, det finns inte ord helt enkelt. Ombud som ska stå för rättssäkerheten och inte gör det de ska, det går inte att sätta någon gradering hur allvarligt det är. Politiker vill gärna hävda att det är en rättssäker asylprocess. Jag säger att nej, det är det inte i det här fallet, säger Monica Norberg. 

Mortaza, som vill vara anonym och som efter avslag i sista instans nu lever som papperslös någonstans i Sörmland, fick ett ombud som är med på listan. Ett ombud som inte varit anträffbar, och som inte skickade in viktiga handlingar till Migrationsverket.

– Jag är mycket mycket ledsen att jag fick en sån jurist, säger Mortaza.