Östergötland

Julskinkan en förlustaffär för grisbönder

2:03 min

Ovanligt höga foderpriser i kombination med ett lågt pris på griskött gör att grisproducenter förlorar på varje gris som går till slakt.

Grisfodret består i huvudsak av Spannmål och soja. Siffror från Jordbruksverket visar att priserna på spannmål som används som foder är idag nästan dubbelt så mycket jämfört med samma period förra året. För grisproducenten Jeanette Blackert innebär det en kostnadsökning med drygt två miljoner per år.

– Spannmålspriset är en så stor del i våran kalkyl. Grisarna äter väldigt mycket spannmål så att spannmålspriset styr hur det går för oss, säger Jeanette Blackert.

I vanliga fall skulle producenterna höja priset på sina produkter när produktionskostnaderna stiger, men konkurrensen från importerade billig griskött omöjliggör för de svenska grisproducenterna att höja priserna.

– Vi säljer våra grisar till ett slakteri och som jag har förstått så har slakterierna svårt och kunna höja priserna mot grossister. Det vi verkligen är oroliga för är att man kommer att sänka priset efter jul och då kommer det att bli väldigt besvärligt för många producenter, berättar Jeanette Blackert.