Kriminella gäng rekryterar ensamkommande hemlösa

2:44 min

Kriminella gäng rekryterar unga ensamkommande asylsökande män från Afghanistan för att sälja droger. Det säger polisen i Stockholm, Göteborg och Uppsala till Ekot.

Många gånger tvingas de att sälja droger, berättar Robin Nilsson som är chef för polisens gatulangningsgrupp i Göteborg.

– Många av dem säljer inte frivilligt. En del av dem vi träffar på är helt enkelt hotade att genomföra det de gör på gatan, säger han.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka har polisen i Göteborg sett hur allt fler av dem som öppet säljer droger i centrum är ensamkommande från Afghanistan.

Enligt Robin Nilsson har de kriminella gäng som styr narkotikahandeln aktivt rekryterat ensamkommande från Afghanistan.

Problemet med att kriminella gäng systematiskt rekryterar och utnyttjar ensamkommande finns, enligt poliser Ekot talat med, i flera kommuner i Sverige.

Det finns ingen kartläggning av hur vanligt det är, men polisen i Stockholm säger att det rör sig om 120 identifierade ensamkommande från Afghanistan som är involverade i narkotikaförsäljningen i kvarteren runt Sergels torg.

I Göteborg har polisen identifierat mellan 15 och 20 drogförsäljare som är ensamkommande från Afghanistan och säljer droger runt Brunnsparken. I Uppsala säger polisen att det rör sig om minst 25 personer ur den här gruppen som säljer narkotika.

En av dem som rekryterats är Massoud. Han tycker att det är hemskt att kriminella gäng, genom hot och våld, tvingar unga asylsökande att jobba åt dem.

Massoud berättar att han vill sluta, men han är rädd att han inte ska lyckas ta sig levande ur den här situationen.

– De slog mig så mitt ansikte gick helt sönder. De har lurat massor av flyktingar som kommit till Sverige för att försöka skaffa sig ett bra liv.

– Men de har gjort att vi inte kommer att få ett bra liv, för vi gjorde fel och nu har vi inte chansen att få bra liv i Sverige, säger han.

Även om de poliser Ekot talat med, som ser det här problemet, understryker att det rör sig om väldigt få av alla ensamkommande från Afghanistan. Trots det är de oroade över utvecklingen och tycker att situationen är allvarlig.

En förklaring till att det varit lätt för kriminella att rekrytera i den här gruppen är enligt polisen, fältassistenter och frivilligorganisationer att många ensamkommande lever i hemlöshet.

När man som ensamkommande blir myndig hänvisas man till migrationsverkets boende för vuxna, ibland i en kommun långt från den där man rotat sig. En del har då valt att stanna kvar i kommunen och försökt hitta ett eget boende, men istället blivit hemlösa.

Lennart Karlsson är samordnare på Citypolisen i Stockholm.

– De är så utsatta de här killarna, de har ingenstans att ta vägen. Många av dem hamnar då i citykärnan och där finns det personer som utnyttjar deras situation.

– Istället för att de ska få sova på gatan eller i ett härbärge så får de en säng i en lägenhet i förorten någonstans men motprestationen blir att de får hjälpa till, framförallt med narkotikaförsäljning, säger han.