Shoplifters - årets bästa film

1:35 min

Shoplifters, en feelgood med innehåll, ett varmt drama. En berättelse som innehåller alla färger, inte bara svart o vitt (Premiär 21 december)
Betyg: 5

Titel: Shoplifters
Regissör: Hirokazu Koreeda
Manus: Hirokazu Koreeda
Skådespelare: Lily Franky, Sakura Andô, Mayu Matsuoka
Genre: Drama
Betyg: 5

Shoplifters heter filmen som får mig att utbrista - årets bästa film!
Det är den japanske regissören Hirokazu Kore-eda som gjort en film om en familj på tre generationer som inte är släkt med varann, de lever tillsammans och banden är starka, ömsinta.
En dag när pappan och den pojken är ute på kvällen så hittar de en flicka på en balkong, övergiven och de tar med henne hem till det trånga lilla huset och ger henne mat och värme. Och hon får stanna hos familjen. Man skulle kunna säga att de snattar också henne, eller om man så vill räddar henne från misshandel och ensamhet.
I Shoplifters låter Kore-eda känslorna få större utrymme än i hans andra filmer, här finns tårar. Men också glädje. Och här finns årets vackraste sex-scen, ja kanske kärleksscen är ett bättre uttryck.
Kore-eda påminner om animationsmästaren Miyazaki i sättet att låta detaljer väcka minnen hos oss, och han kan fånga blickar, kroppsspråk på ett sätt som känns äkta, långt från alla manér.
Se Shoplifters, den vann Guldpalmen i Cannes och är nominerad till bästa utländska film inför nästa Oscarsgala.
Den får en given femma av mig.