Stödet för Socialdemokraterna ökar

3:04 min

Idag kom en undersökning om vilket parti folk vill rösta på. Stödet för Socialdemokraterna har ökat mest.

Det har gått nästan tre månader sedan valet. Men det finns fortfarande ingen ny regering i Sverige. Det är egentligen fyra år kvar till nästa val. Men om inget parti lyckas bilda en ny regering så kan det bli ett nytt val. Därför är den här undersökningen intressant just nu.

Det är myndigheten SCB som har gjort undersökningen. De frågar 5000 personer om vilket parti de skulle rösta på, om det var val. Det är Sveriges största undersökning där folk berättar vilket parti de vill rösta på.

Undersökningen visar att Socialdemokraterna har ökat mest sedan valet. Nu vill 30,5 procent rösta på Socialdemokraterna. I valet var det 28,3 procent. Liberalerna har minskat mest. 4,3 procent vill rösta på Liberalerna. I valet var det 5,5 procent.

Partierna Miljöpartiet och Kristdemokraterna har också minskat. Men Sverigedemokraterna har ökat lite.

Ett parti måste få fyra procent av rösterna för att få platser i riksdagen. Miljöpartiet och Liberalerna ligger nära den gränsen, i undersökningen.

Fredrik Furtenbach är expert på politik på Sveriges Radio. Han tror inte att något av de politiska blocken vill ha ett nytt val. De rödgröna partierna leder nu ännu mer över partierna i Alliansen. Men samtidigt finns en risk att Miljöpartiet åker ut ur riksdagen, om det blir ett nytt val.

– De här siffrorna uppmuntrar egentligen inte något av blocken till nyval. Därför att de rödgröna leder rätt stort. Men Miljöpartiet ligger ju på 4 procent, jämnt, och skulle kunna åka ur vid ett nyval.