Sexuella trakasserier på festivaler minskar

2:36 min

Antalet anmälda brott på festivaler har minskat, enligt en ny rapport från polisen. Rapporten redogör för anmälningar som gjorts på festivaler under 2016 och 2017, och visar tydligt att antalet anmälda sexuella ofredanden minskat.

– Vi har ju alltid jobbat hårt mot det, även för 2016 som blev en kulmen. Men efter 2016 fick vi väldigt mycket anmälningar och tänkte att det här måste vi verkligen göra något åt. Före 2016 hade vi noll anmälningar, säger Niclas Lagerstam, festivalgeneral för Putte i Parken i Karlstad, en av de festivaler i rapporten som haft problem med sexuella trakasserier.

Under 2016 gjordes totalt 109 anmälningar om sexuella trakasserier på de sex svenska festivaler som polisen undersökt. Rapporten har polisen gjort i samarbete med Brottsförebyggande rådet och Sveriges Kommuner och landsting, och går igenom de fall av misshandel och sexuella ofredanden på festivaler som anmäldts under 2016 och 2017. Siffrorna visar tydligt en minskning av antalet anmälda sexuella ofredanden, som sjunkit med 73 procent, medan antalet fall av misshandel sjunkit med drygt 30 procent.

Men trots att anmälningarna blivit färre menar Niclas Lagerstam på Putte i Parken att problemet inte är löst.

– Det handlar om attityder, värderingar och att respektera medmänniskor. Det kommer vi nog att få jobba med livet ut, så det kommer nog inte försvinna. Det handlar egentligen om att det är folk som inte kan bete sig. Så är det överallt, bibliotek, skolor, sociala medier eller bara på gatan.

Polisen menar att minskningen av anmälningar beror på en ny samverkansmodell som bygger på ökat samarbete med Brottsförebyggande rådet, festivalarrangörer och lokala aktörer. Man lyfter även fram vikten av engagerad festivalpersonal.

Enligt rapporten är den misstänkte gärningspersonen en man nästan 10 av 10 gånger vad gäller sexuella ofredanden.

Emma Knyckare startade Statement festival som en motreaktion efter rapporter om sexuella ofredanden på festivaler runt om i landet de senaste åren, och i somras anmäldes inte ett enda brott på festivalen som blev ett evenemang utan män.

Hon är positiv till rapportresultatet.

– Resultaten är ju helt fantastiska. Framför allt att sexuella ofredanden minskat med 73 procent. Polisen tar också det här på största allvar och nu har frågan kommit upp. Som vi såg blev Kulturprofilen dömd för två våldtäkter. Det sker ju en förändring både i det lilla privata, hur man förändrar mansnormen och så, hur ska vi vara goa mot varandra. Men det sker också en förändring på strukturell och politisk nivå.