Gigantisk vindkraftpark planeras i Gällivareområdet

Vattenfall planerar att bygga sin internationellt största vindkraftspark mitt i Norrbotten. På ett markområde som också är hjärtat i Gällivare skogssamebys renskötselområde.

Vattenfall planerar att bygga sin internationellt största vindkraftspark på land, mitt i Norrbotten. Storlandet är benämningen på parken, som om allt går enligt planerna, kommer att sträcka sig från Nattavaara i Gällivare kommun ner till Bodens kommun. Ett markområde som också är hjärtat i Gällivare skogssamebys renskötselområde.
- Renen är ju areellt krävande. Han behöver ju olika betesmarker olika årstider. Vi trängs hela tiden från alla håll, säger Lars Thomas Persson, Gällivare skogssameby.

Enligt Lars Thomas Persson, ser samebyns renskötselområde redan idag ut som en "mosaikplatta" ovanifrån. Som exempel tar han en omfattande skogsavverkning inom samebyns område. Samtidigt som man har gruvverksamhet och ett utökat fritidsanvändande.
- Alla delar sammantaget krymper renens arealer, säger Persson.

Redan nu har ett vindkraftbolag etablerat sig inom renskötselområdet som lett till stora motsättningar, enligt Lars Thomas Persson. 
Om 150 vindkraftverk byggs som Vattenfall planerat, med all infrastruktur och vägar till varje enskilt verk, så tror han att det kan vara dödsstöten för den hårt ansträngda rennäringen i området. 
- Det här är ju existentiella frågor för renskötarna och renskötseln, säger Persson.

Peter Stedt, pressekreterare på Vattenfall, bekräftar att planerna omfattar upp till 150 vindkraftverk på ett område med en yta av 5 gånger 2 mil. Men han betonar att den geografiska sträckningen kan komma att ändras efter att samrådsprocessen har haft sin gång. Andra intressen, som till exempel samebyars situation, kan leda till att Länsstyrelsen säger nej till planerna för området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio