EU ger upp försök till solidariskt flyktingmottagande
EU ger upp försök till solidariskt flyktingmottagande. Foto: Muhammed Muheisen/TT.

EU ger upp försök till solidariskt flyktingmottagande

1:52 min

EU-kommisisonen ger nu upp försöken att nå en överenskommelse om solidaritet i flyktingmottagandet före EU-valet i maj nästa år.

– Det är dags att vi är realistiska och pragmatiska, sade EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos på en presskonferens i Bryssel i eftermiddags.

Tidsfristen för att anta det så kallade asylpaketet som syftar att harmonisera EU-ländernas asylpolitik löper ut vid årsskiftet. Senast då måste en överenskommelse vara klar om de sju lagförslagen ska hinna antas formellt före EU-valet i maj nästa år.

Men förhandlingarna har gått trögt, och den stora stötestenen har varit den så kallade Dublinförordningen där EU-kommissionen föreslog att EU-länderna ska ta gemensamt ansvar vid en ny flyktingkris och att det ska bli tvingande för alla EU-länder att ta emot flyktingar.

Men vi kommer inte att hinna klart under den här mandatperioden, konstaterade Avramopoulos och han förslog därför att man bryter ut och godkänner de rättsakter där man är överens.

– Vi vill att att de fem lagförslag som är färdigförhandlade antas nu, och att förhandlingarna om övriga två fortsätter, sa Avramopoulos.

Det här är ett politiskt bakslag för EU. I väntan på en uppgörelse vill Avramopoulos se en tillfällig lösning som bygger att så många länder som möjligt ställer upp och delar på ansvaret för de migranter som räddas i Medelhavet. Ungefär som i somras när Italien och Malta vägrade släppa in räddningsfartyg i sina hamnar om inte andra EU-länder ställde upp. Då tog ett tiotal länder emot migranter, men Avramopoulos hoppas att det nu ska bli fler.

En överenskommelse ska i första hand bygga på frivillighet, inte på tvång, säger Avramopoulos, men om vi får en ny flyktingkris så måste det ändå finnas ett säkerhetsnät, en slags minimigaranti som gäller alla så att de länder som drabbas hårdast inte lämnas ensamma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista