KD håller fast vid biståndsmålet

2:26 min

Moderaterna når inte målet i bistånd i sin budgetmotion och lägger sig 1,2 miljarder lägre än regeringen och övriga allianspartier. Kristdemokraterna som tänker samarbeta med Moderaterna om budgetkrav riskerar därmed att gå emot sitt eget mål på en procents bistånd.

För Kristdemokraternas del är det här viktigt, vi vill fortsätta att avsätta en procent av BNI till bistånd, säger Jakob Forssmed som är ekonomisk- politisk talesperson för Kristdemokraterna.

Kan du garantera i ett sådant samarbete att det blir fortsatt en procent?

– För Kristdemokraterna är det här viktigt, vi tänker göra vad vi kan för att värna en-procentsmålet i biståndet.

Moderaterna kommer först om fyra år, 2022, att nå upp till en procent av BNI, bruttonationalinkomsten i bistånd. Övriga allianspartier, liksom regeringen, är eniga om en procent av BNI för 2019.

Hans Wallmark är moderat ordförande i utrikesutskottet och säger att 1,2 miljarder lägre bistånd ska ses mot att det också behövs pengar för annat i budgeten.

– För oss är det viktigt att man använder pengarna rätt och att man kan följa upp och spåra dom och det är därför vi har en något lägre ökningstakt än övergångsregeringen.

Moderaternas budgetförslag ligger till grund för ett samarbete med Kristdemokraterna och målet är att ta fram en gemensam reservation i finansutskottet. Och det finns, enligt Jakob Forssmed, en risk att Kristdemokraterna i en uppgörelse överger partiets målsättning att upprätthålla enprocentsmålet.

Skulle det ske är det ett allvarligt svek och ett brott mot ett vallöfte från partiledaren Ebba Busch Thor, säger Magnus Walan, som är policyrådgivare på biståndsorganisationen Diakonia.

– I så fall är det ett löftesbrott från Kristdemokraterna, som inför valet lovade oss i Diakonia, att enbart faktiskt rösta ja på en budget som faktiskt innehåller en procent. Och det är ju en värderingsfråga och Kristdemokraterna anser inte att det är en så viktig sak så att man stryker det löftet i så fall.

Och de här pengarna, finns det verkligen bra användning för dom?

– Absolut, alltså dom här pengarna behövs, vaccination, utbildning i demokratiarbete, till att motverka tyvärr den växande hungern i världen.