Flyktingboende för ensamkommande barn.
Poliser, fältassistenter och frivilligorganistationer menar att en faktor som bäddat för det här är att ensamkommande lever på gatan. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Hemlöshet bäddar för rekrytering till kriminella gäng

1:33 min

Ensamkommande rekryteras till kriminella gäng, det har ekot rapporterat om under dagen. Hemlöshet är en orsak, menar flera personer som arbetar med den här gruppen människor.

Poliser, fältassistenter och frivilligorganistationer menar att en faktor som bäddat för det här är att ensamkommande lever på gatan.

Åsa Furén-Thulin, sektionschef på Sveriges kommuner och landsting, menar att hemlösheten bland ensamkommande beror på att regeringen ändrat i mottagandet för ensamkommande.

– Dels påtalade vi det här för regeringen innan, att vi förutspådde att det här skulle ske, att vi var tydliga med att dom skulle få ersättning upp till 21 år.

Enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, har hemlöshet bland ensamkommande uppstått på grund av att regeringen ändrade i mottagandet av ensamkommande för att minska kostnaderna.

Tidigare fick de bo kvar i kommunens boende för ensamkommande barn och unga och staten ersatte kommunen för detta fram tills dom fyllde 21 år men 2017 blev grundprincipen istället att man på 18-års dagen hänvisas till Migrationsverkets boende för vuxna.

Många ensamkommande väljer att stanna kvar i den kommun där de har sitt kontaktnät och går i skolan men konsekvensen har då blivit hemlöshet.

Som Ekot berättat under dagen rekryterar kriminella gäng ensamkommande från Afghanistan till narkotikahandel. Poliser, fältassistenter och frivilligorganisationer menar att en faktor som bäddat för det här är att ensamkommande lever på gatan och många gånger blir tvingade av kriminella gäng att sälja droger.

Åsa Furén-Thulin, sektionschef på Sveriges kommuner och landsting, menar att hemlösheten bland ensamkommande beror på att regeringen ändat i mottagandet för ensamkommande.

– Man kan inte ena stunden, från regeringens sida, från riksdagens sida bestämma att en ersättningsmodell ska avslutas vid 18 års ålder och så ska man dumpa problemen på kommunerna och inte ha någon form av förståelse för hur kommunerna- och dom här ungdomarna har det. Det är inte ok! Jag kräver av den nya regeringen att man gör tydligt vem som ska ta ansvar för vad och att det ska följa med ekonomi.

Migrationsminister Helene Fritzon vill inte bemöta kritiken utan hänvisar till att hon sitter i en övergångsregering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista