Bra att få se sina åderförkalkade blodkärl på bild

1:30 min

Att få se bilder på sina åderförkalkade blodkärl kan göra att man börjar leva mer hälsosamt. Det här visar en studie från Umeå universitet där 3 500 personer har fått göra en ultraljudsundersökning av sina halskärl.

Hälften av personerna i studien gick igenom undersökningen utan att se några bilder av sina kärl. Medan den andra hälften, och deras primärvårdsläkare, fick se ultraljudsbilderna.

Graden av åderförkalkning visades med stoppljusfärger där rött larmade om en kraftig åderförkalkning.

En uppföljning ett år senare visade att gruppen som fått se åderförkalkningen på bild både hade fått mer förskrivning av blodfettssänkande läkemedel och hade lagt om sin livsstil. Blodtryck, vikt, kolesterol och midjemått hade förbättrats.

Det man kan göra för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar är att sluta röka, röra på sig, äta hälsosamt, stressa mindre och vara högst måttlig med alkohol. Har man fått läkemedel för att sänka blodtrycket och få ned sina blodfetter ska man ta dom. Trots att vården informerar om det här, är det bara en tredjedel av patienterna som följer råden.

Professor Ulf Näslund säger till Vetenskapsradion att vården måste hitta metoder för att bättre nå fram med sitt budskap - och att en bild säger mer än tusen ord.

Studien har publicerats i tidskriften The Lancet.

Referens: 
Näslund, U. et al. Visualization of asymptomatic atherosclerotic disease for optimum cardiovascular prevention (VIPVIZA): a pragmatic, open-label, randomised. The Lancet. 3 december 2018.https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)32818-6