Elchockvapen avlossas oftare än väntat

0:50 min

Runt tio gånger i månaden har poliser avlossat elchockvapen, som testats under närmare ett år.

Sedan januari 2018 pågår ett försök med elchockvapen inom svensk polis, där runt 70 vapen används av poliser i fem olika lokalpolisområden och olika insatsstyrkor.

Bedömningen innan försöket var att de poliser som ingår i testet skulle avlossa vapnen ungefär 40 gånger på ett år, men i slutet av november hade vapnen avlossats runt 120 gånger.

– Även om det är många fall har det inte varit någon okynnesskjutning. Det har funnits lagstöd i de fall där man använt elchockvapnet, säger Pär Wärdig, vid polisens Nationella operativa avdelning, som är projektledare för försöket.

Enligt honom har elchockvapen använts oftast i samband ingripanden vid ordningsstörningar i gatu- och krogmiljö.

– Där alkohol eller drogpåverkade personer vill ge sig in i slagsmål och hotar om våld, eller går till våld mot polismannen, säger Pär Wärdig. 

Förhoppningen är att vapnen ska minska skadorna vid polisingripanden, både på poliserna och på de personer polisen ingriper mot.

När vapnet avlossas skjuts det in två pilar i kroppen och mellan dom bildas en strömkrets som gör att musklerna fryser och personen faller till marken. Man kan också ge en person en stöt genom att trycka vapnet mot den. 

Av de som utsatts har lite mer än tio procent fått vissa skador, men det handlar nästan uteslutande om lindriga skador efter att personen ramlat, enligt Pär Wärdig.
 
 – Det är främst skrubbsår på händer, armar, knän  och även i ansiktet eller huvudet. Men det är lindriga skador som plåstrats om så det har inte blivit några allvarliga skador av det.

Projektet ska nu fortsätta ytterligare ett år innan det utvärderas. 
 
– Viktigaste erfarenheten hittills är att vi ser en tendens till att det blir mindre skador på poliser, och det beror egentligen på att polisen kan verka på ett tidigare stadium med en distans till personen.