Lördag 15 december 2018

2018 års bokprat - alla naturböcker samlade

Här är de böcker som Naturmorgons redaktion läst inför bokpratet 15 december 2018.

Klicka på rubriken för att läsa hela listan.

Barnens utebok – från älgbajsfika och busplantering till småkrypsfällor och myrkalas, Karin Runesson och Emilie Bergman, Calazo.
Natursnoksledaren Karin Runesson har tillsammans med illustratören Emilie Bergman gjort en bok som inspirerar barn och vuxna till roliga och enkla saker att göra i naturen. Den följer årstidernas växlingar och blandar kul fakta om allt från fåglar till nattfjärilar med recept på älgbajsfika och lingongodis.

 

Bevingad intelligens - I huvudet på en fågel, Jennifer Ackerman, Volante. Översättning: Shu-Chin Hysing.
Fågelhjärnan är ganska annorlunda konstruerad än däggdjurshjärnan och i många fall väldigt liten. Men fåglar är verkligen inte små till sinnet! De samlar kunskap om allt från den perfekta sången till hur man lyckas med familjebildning. De minns var de gömt tusentals frön, de kan berätta för varandra – och de ljuga och bedra. Exemplen i boken sträcker sig över hela världen, från naturen och universiteten.

 

Börja krypleta – En guide till småkrypens storslagna värld, Cecilia Ottenby, Natur & kultur.
Trädgårdsingenjören Cecilia Ottenby öppnar dörren till småkrypens värld i en bok med mjukt tonade illustrationer och inspirerande tips till unga krypletare. Om att ta förstoringsglaset, håven och sin egen kryplogg i handen och ge sig ut. Bilderna jämnar ut gapet mellan människa och insekt – jo det går att klä sig som en trollslända eller vinkelhoppspindel!

 

Den stora humleresan, Dave Goulson, Volante. Översättning: Helena Sjöstrand Svenn/Gösta Svenn.
Den brittiske humleprofessorn Dave Goulson letar efter starkt hotade humlearter och efter förklaringarna till deras tillbakagång. Vare sig det handlar om Patagonien eller Kalifornien är det ungefär samma sorgliga historia om att människan brer ut sig på andra arters bekostnad, och sprider europeiska humle-sjukdomar till nya ställen i världen.
Det är viktig läsning förstås. Det som gör att det också är angenäm läsning är Goulsons humor. I synnerhet den långa prologen, som handlar om hans på många sätt helt vilda barndom, är mycket underhållande. Även avslutningen sticker ut: en praktisk plädering för att göra sin egen trädgård till ett paradis för humlor och andra bin, ja all slags artmångfald.

 

Den stora knoppboken, Claes Lööw, eget förlag.
Precis som titeln antyder är detta en bok om knoppar. Närmare bestämt en bestämningsbok över knoppar för lövfällande träd i Sverige. Den består av två delar: en nyckeldel där man kan nyckla sig fram till vilket trädslag man har framför sig på vintern genom att titta på knoppar och andra växtdelar, och en artdel där man kan läsa om de olika träden. Boken vänder sig både till den naturintresserade och den trädgårdsintresserade. En välbehövlig bok.

 

Det vilda alfabetet, Erik Kohlström, Speja förlag.
Effektiva små verser om abborre, bäver, citronfjäril osv kompletterade med en liten faktatext för varje bokstavsdjur. Vackra bilder på klassiskt abc-sätt, man önskar sig verkligen en rad bilder med tillhörande verser runt klassrummens väggar!

 

Dälden, där de blommar, Jonas Gren, 10tal bok.
En däld är enligt uppslagsboken ett ålderdomligt ord för en liten dal. Och ibland är det precis det som Jonas Gren skriver om: ett faktisk terrängavsnitt där han traskar runt och får frömjöl på stövlarna. Andra gånger är dälden nåt mer. Naturen. Den levande planeten. "Den enda plats vi känner för porlande och sorgmantlars flykt."
Ekopoesi? Naturpoesi? Varför inte bara poesi, en poesi där det får finnas ord som lövsångare och blomkrabbspindel och pinnmo.

 

Fantastiska djur i Amazonas regnskog, Jack & Elliot Wallentin, Opal förlag.
En stor, färgstark bok där läsaren får möta just fantastiska djur, såna man knappt tror finns. Jo, de finns, i alla fall än så länge, i Amazonas regnskog. Pirayor som äts upp av payaror, rosa delfiner, världens största orm och en spindel som bygger en låtsasspindel som är mycket större än spindeln själv. Och en avslutning om vad vi kan göra för att rädda regnskogen.

 

Fjärilar, Ett porträtt av Andrea Grill.  Andrea Grill, Ersatz (Del i serien Naturläror). Översättning: Joachim Retzlaff.
Ett tyskt förlag började för fem år sedan ge ut en naturserie med essäböcker om ett avgränsat ämne i taget. Nu har ett svenskt förlag börjat översätta serien och i år har fyra böcker kommit ut. En av dem är Andrea Grills Fjärilar. Hon berättar om sin vardag som fjärilsforskare men sätter också in fjärilarna i ett kulturhistoriskt sammanhang – och ställer frågan om fjärilen som larv drömmer om ett liv som imago. Svaret är att trots att djurets vävnader byggs om helt bevaras larvens minnen i den vuxna individen. Fascinerande!

 

Fågelns blick, Torsten Green-Petersen, Eddy.se.
Under de många timmarna i gömslet på jakt på den perfekta fågelbilden har Torsten Green-Petersen (allmänläkare och psykiater i det civila) skrivit texter. Här ryms fågelupplevelserna sida vid sida med världspolitiken. Texterna är flyhänta, personliga och spontana. Lite Lundellska i sin ton. Som Extremaduras stortrapp, vars rassel beskrivs som ”då Jorge på den lokala baren blandar leken inför nästa giv”. Både bilder och texter kommer nära.

 

Fåglar inpå livet, Kjell-Arne Larsson & Tero Niemi, Kalamus förlag.
Fåglar inpå livet må se mer ut som en katalog än som en bok. Och den må innehålla så stora mängder text att layouten blivit rejält lidande.
Men! Det finns anledning att ändå ge den en chans. För det man får om man tar sig förbi det initiala motståndet är väldigt mycket läsvärde, både vad gäller faktainnehållet och bitvis underhållande. Det är för mycket av det goda, det är det utan tvekan, men å andra sidan: det är svårt att hitta mer omfattande djupdykningar i enskilda fågelarters liv och leverna än dem man får här.

 

Gubbas hage, Kerstin Ekman, Bonniers.
Den som inte är stormförtjust i citat av Ovidius, Vergilius, Horatius och dylikt för emellanåt lite tuggmotstånd. Men ju längre man kommer i läsningen, desto mer tar allt det andra över: De Ekmanska strövtågen bland arterna kring hemmet i Roslagen och tankarna de väcker.
Ekman är bitvis besk och vass, bitvis sorgsen, hela tiden upptäckarlycklig. Gubbas hage handlar mycket om att etablera rötter genom att lära känna sin levande omgivning: Hemkänsla, skriver Kerstin Ekman "uppstår när man har trampat en stig och ser att älg och rådjur hjälper till att hålla den öppen."

 

Guide till världens hajar, David Bernvi, Caracal publishing.
I den här ambitiösa boken för hajnördar presenteras 325 hajarter. (Nu 2018 är 534 är beskrivna.) Det kan vara svårt att ta in, alla vet hur en haj ser ut och vad det är, ändå är de så lite studerade. De allra flesta arter har bara setts någon enstaka gång och finns i ett eller kanske några exemplar på museum.
Detta är en faktabok rakt upp och ner, med texter och skisser. Författarens dröm är att den hamnar på Sveriges alla skolbibliotek för att trigga nästa generations hajforskare. Obs! Se upp med riktigt svårt och krångligt språk.

 

Havets djur och växter, Marianne Køie och Aase Kristiansen, teckningar av Susanne Wettemeyer, Mareld media. Översättning: Ulf Svedberg och bearbetning av Björn Källström och Mikael Olsson.
Om man tillbringar sommardagar vid havet är det nödvändigt med en bok av det här slaget och den här är nyast. Precis som nyckelpigeboken är det en skattkarta med vars hjälp världen växer och öppnar sig. Text och (vacker) bild på allt möjligt och omöjligt. 

 

Hornborgasjön, Lockelsens landskap, Torbjörn Skogedal, Votum.
En så kallad coffee table book, det vill säga en fotobok i stort format. Torbjörn Skogedal är fotograf med inriktning mot natur och landskap och det här är hans första bok som han själv skriver texten till. Upplägget är klassiskt, man får följa Hornborgasjön genom de fyra årstiderna. Boken presenteras som en upplevelsebok, och det är det. Man får uppleva Horborgasjön från trandansen på våren till den isiga sjön på vintern. Fina bilder och trevlig text. Kul också med historiska nedslag, bland annat finns ett uppslag med alla de kyrkor som finns kring sjön.

 

Intelligenta växter, Stefano Manusco och Allesandra Viola,
Bazar. Översättning: Olov Hyllienmark.
Hur kommer det sig att växterna blivit så nedvärderade när de utgör själva grunden för livet på jorden? Är orsaken deras eleganta förmåga att bli uppätna och ändå leva vidare eller deras avsaknad av hjärna och andra tydliga organ? Författarna ger idéhistoriska perspektiv och visar hur växter är superintelligenta, fast med andra fysiologiska ramar än exempelvis djur. Förutom motsvarande våra sinnen har man hittat femton sinnen till hos växterna.
En stor del av sinnena och beslutsförmågan anses knuten till de miljontals rotspetsarna hos en växt, och en sak som förbluffar forskarna är att växten så ögonblickligt kan kommunicera i ”sin egen kropp” från rot till topp. Boken är alltigenom välskriven och fascinerande med en härligt nästan ilsken underton om den styvmoderliga behandling dessa oss vida överlägsna organismer har fått utstå. Nya perspektiv, nya kunskaper och en välgörande fri tanke gör denna bok till en av de mest inspirerande och viktiga just nu. 

 

Kråkor - ett porträtt av Cord Riechelmann, Cord Riechelmann, Ersatz förlag (del 1 i serien Naturläror). Översättning: Nina Katarina Karlsson.
En vacker liten bok skriven av en verklig kråkälskare. Texten är mycket personlig och handlar till stor del om kråkan i människors tro och föreställning, men här finns också ett porträtt vardera av ett stort antal kråkfåglar.

 

Meningen med bin, Göran Bergengren, Carlssons.
Den fine författaren Göran Bergengren är sedan många år biodlare, men Meningen med bin handlar egentligen inte om att ha bikupor och framställa honung. Det Bergengren odlar är framförallt förbindelser med den levande omgivningen. Det handlar om människan och hennes rötter i landskapet, bland andra levande.
Att leva så är att utsätta sig för en ständig sorg, för sällskapet tunnas ut. Men det är också en lycka och en förankring. Göran Bergengren skriver: "Jag har delat solskenet och mina ängar med bina i ett långt liv nu. De har förlänat mig en stor gåva: viljan att inte vara någon annanstans."

 

Minnet av vatten, Emmi Itäranta, Modernista (utgiven 2017). Översättning: Camilla Frostell.
En dystopisk berättelse som utspelar sig i ett framtida Finland. Högre havsnivå, varmt och torrt klimat, politiskt domineras världen av Kina. Den unga Noria är blivande temästare med ett speciellt ansvar för vatten och källor.

 

Minns du tjädern?, Matsåke Bergström, eget förlag.
Matsåke Bergström har, på eget förlag, gjort en bok om sina erfarenheter från tjäderskogen. Och vilka erfarenheter! 400 tidiga vårnätter har han legat ute för att när det dagas höra skogen vakna och spelet börja. Texternas ögonblicksbilder från spelplatserna är spännande att läsa och Bergströms egna illustrationer är lysande. Mot slutet blir boken alltmer polemisk, inte bara mot skogsbruket utan också mot andra fågelkunniga som inte delar Bergströms bild av tjäderns numerär.

 

Molnens melodi. Text och musik: Björn Petersson. Bild och berättelse: Linnéa Krylén. Musiker: Agnes Åhlund, Joel Haag, Lies Hendrix, Björn Petersson, Opal.
En poetisk musiksaga (cd medföljer) att krypa in i – nyskriven folkmusik som berättar historien om flickan och fjällräven som ger sig ut på fjället för att skåda moln. Fjällandskapets och molnens evighet fyller uppslagen i Linnéa Kryléns varma bilder där vädret slår om snabbt och vi lär oss om cumulus, nimbostratus och cumulonimbus av bara farten. Linnéa Krylén har tidigare gjort boken Handbok för molnskådare (2015).

 

Nationalparker i södra Sverige – vandringsturer och utflykter, Staffan Söderlund och Marie Sjöström, Vildmarksbiblioteket.
En bok för den som vill ta sig fram till fots i någon av Götalands elva nationalparker. Detaljrika tips på allt från korta familjepromenader på några kilometer till flera dagars vandringsturer, med kartor och också om vilken natur som möter vandraren längs vägen. Två böcker till är planerade i serien – för att täcka in Sveriges alla 30 nationalparker.

 

Natten lyser! Lena Sjöberg, Opal.
Faktaböcker för barn är inte helt lätt – också barnen vill ha the real thing. Och det där vackra eller gulliga det fungerar ibland bättre på de vuxna än på barnen.
Lena Sjöbergs böcker har gulliga illustrationer. Men fakta det kör hon hårdkokt – som i boken hon gjorde om ägg, eller den om hjärtat. Natten lyser kom till när världen verkade så mörk och hon började leta efter rent konkreta ljuspunkter i allt det svarta. Och hon hittade allt från norrsken, nattdjurens ögon och nya zeeländska lysmaskar som kan förvandla hela grottsystem till ett parallellt vintergatan.
Ps. Finns också som animerad ljudbok. Man läser som vanligt – fast på en skärm, och då blinkar och glimrar det om sidorna.

 

Naturens dolda nätverk och Skogen en bruksanvisning, Peter Wohlleben, Norstedts, översättning: Jim Jakobsson.
Peter Wohllebens enorma succé med boken Trädens hemliga liv häromåret har uppenbarligen gett honom självförtroende. Nu anser han sig kunna uttala sig kategoriskt om nästan vadsomhelst som har med naturen att göra.
Under 2018 har två nya böcker av Wohlleben kommit på svenska. Båda är skrivna med samma yxiga språkbehandling och samma grava förenklingar av verkligheten.

 

Naturens hemlighet - återfinn din plats i det stora sammanhanget. Eva Sanner, Bladh by Bladh.
Boken inspireras av ekopsykologin, en ny inriktning inom psykologin. Den bygger på att alla våra relationer är viktiga, inte minst relationen med naturen och det vilda. Författaren Eva Sanner delar egna erfarenheter blandat med forskningsrön och natur och hälsa och idéhistoriska analyser. Dessutom finns många förslag till egna övningar för att stärka det egna bandet till naturen och på så vis både stärka sin identitet och återupprätta naturens värdighet.
Med lätt hand visar författaren varför och hur vi kan läka relationen med naturen, och därmed också ta hand om både oss själva och vår jord bättre.

 

Naturhänsyn i skogsbruket, Jan Bengtsson, Skogsstyrelsen.
En praktisk bok om det ena av skogsvårdslagens två huvudmål, det om hur den biologiska mångfalden ska bevaras i skogen. Det andra målet handlar om produktion. En lättbegriplig skrift på drygt 50 sidor rikt illustrerad med foton och exempel.

 

Nordens flora, Bo Mossberg och Lennart Stenberg, Bonnier fakta.
Ny, underbar upplaga av den klassiska floran. Nya namn och nytillkomna arter delvis i ny ordning. Den här gången är hela Norden med och dessutom många sidor vardera om tex björnbär och maskrosor. Mycket uppiggande! En oerhört vacker bok …

 

Nyckelpigor i Sverige – en fälthandbok, Peter Wärmling, Entomologiska föreningen.
Här tas alla nyckelpigor i Sverige upp och de är många. Alla ser inte ut som man väntar sig och somliga är så små att de nästan inte syns. En bok att krypa runt med, ta gärna med ett par ungar också!

 

Skalbaggssamlarens handbok, M. G. Leonard, Opal.
M. G. Leonard hade skalbaggar som huvudfigurer även i sin fantasy-deckar-trilogi Kryp. Nu har hon gjort en skalbaggshandbok – en fiktiv bok som pojken Darkus från Kryp-serien hittar, det är hans pappas gamla handbok om skalbaggar. I denna bok får vi möta de allra mest förbluffande och mest imponerande skalbaggarna, som titanboken och giraffviveln. Och det är en riktig handbok, i översättningen till svenska granskad av entomologen Mattias Forshage. En bok som vill inspirera en ny generation att faktiskt bli koleopterologer (skalbaggsexperter).

 

Sommarplågor. Djuren & växterna som bits, sticks & irriterar, Lars-Åke Janzon & Matsåke Bergström, Norstedts.
Lars-Åke Janzon var tidigare jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet och fick i sitt jobb ofta frågor om de där djuren och växterna som de flesta inte tycker så mycket om. Stickmyggor, fästingar, huggormar, brännässlor och så vidare. I Sommarplågor får vi veta mer om just dem, och också handfasta råd om hur vi kan undvika dem. För visst finns det även i den svenska naturen sådant som kan vara både obehagligt och giftigt för oss människor. Samtidigt slås det orubbligen fast att mördarsniglar och alla andra först och främst finns till för sin egen skull, och tillhör ekosystemet.

 

Svenska djur – 100 fantastiska arter och deras läten, Jan Pedersen, bokförlaget Max Ström.
Fotografen, författaren och naturfantasten Jan Pedersen har gjort flera böcker där läsaren får möta djuren i text, bild – och ljud. I böckerna finns en enkel ljudspelare att klicka sig fram i för att höra djurens läten samtidigt som man kan läsa om dem. Tanken är att återuppväcka vår slumrande kunskap om alla naturljud som finns runt omkring oss.
Svenska djur inleds med 26 däggdjur och det är fascinerande att höra bröl, skall och fräs från dovhjortar, rävar, knubbsälar och igelkottar. Några få insekter och grod- och kräldjur finns med, och så ett stort gäng fåglar. Där är texterna desamma som Pedersens bok Fågelsång från 2011.

 

Sötvatten - en värld av liv, Johan Hammar, Votum.
Den här vackra påkostade boken bärs av sina fotografier. Den är en hyllning till våra sötvatten vilket är så rätt i tiden! Vår blåa planet börjar lida brist på grundvatten och klaffs i markerna.
Förresten är det bara 2,5 % av jordens vatten som är sötvatten och det mesta är, än så länge, bundet i isar.
Fotografier på glaciärer, gäddor, kransalger och fiskgjusar har sällskap av små men roliga texter. Här och var finns en QR-kod som till exempel bjuder på ljudet av rinnande vatten!

 

Tjädern och kalhyggesbruket. Populationens utveckling i Sverige de senaste 60 åren, Göran Rönning och Bengt Oldhammer, Tjäderkommittén/Tjäderobservatörerna.
En beskrivning av nuläget för tjädern i Sverige i dag, från Tjäderkommittén/Tjäderobservatörernas synvinkel. Här finns rösterna i det upprop för tjädern som gjordes 2016/2017 samlade och slutsatserna är att det ser dystert ut i dag, och om gammelskogar fortsätter att försvinna kommer det att bli värre. Samtidigt visar Svensk fågeltaxering stabila siffror för tjädern och debatten om hur hotad den är lär fortsätta.

 

Träd, En vandring i den svenska skogen, Gunnar Wetterberg, Albert Bonniers förlag
En bok för alla som är intresserad av den svenska skogen och dess historia. En exposé från istidens slut till industrialismen. Om hur vi människor har använt skogen genom tiderna men även hur samhället har format skogen i Sverige och hur vi sköter den. Välskriven.

 

Under Afrikas himlar: Om vildhunden och andra djur på hotade savanner, Brutus Östling, Bonnier Fakta. Årets Panda-bok.

Ursnygga bilder. Intressant matig faktatext som ger mycket kunskap om några utvalda djur och deras bevarande i Afrika, bland annat vildhund.

 

Upplevelser i Stockholms natur, Erik Hansson, Oliver Karlöf och Vide Ohlin, Bokförlaget Polaris.
Detta är en ambitiös guide-bok till Stockholms natur. Den är uppdelad i två delar: en för olika djur- och växtslag och en för olika platser. Den är rikt illustrerad med bilder, faktarutor och kartor. Den har också ett symbolsystem som gör att man på ett enkelt sätt vet vad man kan förvänta sig att hitta på de olika platserna som rekommenderas. Det är absolut en inspirationskälla till att ta sig ut i Stockholms natur, särskilt platsbeskrivningarna. Vill man lära sig mer om de olika arterna måste man kanske komplettera boken med speciallitteratur.

 

Vandra, Angeliqa Mejstedt, Natur & kultur.
Angeliqa Mejstedt är vandrare på heltid och ligger också bakom Vandringsbloggen. I boken Vandra har hon samlat sina handfasta och inspirerande tips – allt ifrån hur man ska packa och göra upp eld, till mindfulness i naturen. I boken finns också en lista över svenska och utländska vandringsleder.

 

Vandra i Europa, Claes Grundsten, Bokförlaget Max Ström.
En fotobok om olika vandringsleder i Europa. Fotografen och författaren Claes Grundsten har besökt ett drygt 30-tal platser i Europa där han har fotat och vandrat, framför allt bergiga landskap. Fina bilder från Lofoten i norr till Kreta i söder.

 

Vargar - ett porträtt av Petra Ahne, Petra Ahne, Ersatz (Del i serien Naturläror), Översättning: Joachim Retzlaff.
Ett till formatet litet porträtt av vargar men innehållsmässigt ett stort porträtt av vargar. Den tyska författaren Petra Ahne verkar ha ett kärleksfullt förhållande till varg, hon upplevde dem som barn i ett hägn på Münchens zoo där vargarna stod för någon slags vildhet. Hon berättar om allt ifrån nutida forskning på varg till hur vargen har upplevts genom tiderna, inte minst inom kulturhistorien. Inom de knappt 150 sidorna ryms också en förteckning över 11 underarter av varg, boken är rikt illustrerad.

Vargattacken, Lars Berge, Albert Bonniers Förlag.
Det här är en reportagebok som handlar om den arbetsplatsolycka som hände 2012 i Kolmårdens djurpark då en kvinna hittades död i ett av djurparkens varghägn. Kvinnan arbetade som guide i det hägn dit besökare fick komma med för att komma vargarna "närmre".
Enligt författaren och journalisten Lars Berge var olyckan i djurparken näst intill oundviklig. Detta bygger han på olika intervjuer han gör och genom att läsa och tolka polisutredningen. Bland annat fanns det varningssignaler om att vargarna i hägnet – som bara bestod av hannar på en alltför liten yta, enligt Berge – började visa aggressivitet innan olyckan skedde. Detta är mer en bok om en arbetsplatsolycka än om vargar.

 

Vart tog du vägen, drottning Kerstis kråka?, Claes Siöstedt, Atremi.
Drottning Kerstis kråka är ett gammalt namn på den exotiskt färgstarka blåkråkan som häckade i vårt land fram till 1960-talet. Vart tog blåkråkan vägen? är alltså frågan. Och den svarta storken? Och mellanspetten och dubbelbeckasinen? Samtliga har försvunnit endera helt från landet eller, i dubbelbeckasinens fall, delvis.
Om dessa fyra fåglar handlar denna bok, och om de omvälvande landskapsförändringar som ligger bakom deras vantrivsel. Det här är välbekanta förhållanden som berättats många gånger förut. Men Claes Siöstedt beskriver dem väl och hans omsorg om både språk och fakta gör att man känner sig trygg i hans sällskap.

 

Än flyger aspfjärilen, Staffan Börjesson, Ellerströms.
Denna till fasonen läckra lilla volym kretsar kring fjärilar och fjärilssamlande. Bokens form kan ge förhoppningar om stark poetisk lyster och koncentration. Men det man får är snarare en samling enkelt berättade historiska anekdoter, inklusive sedvanliga exempel på excentriska brittiska samlare (som Walter Rotshild som tog med sina kiwifåglar till universitetet när började studera vid Cambridge). Det hela inramas av några personliga fjärilsupplevelser.