EU kräver krafttag mot falska nyheter

2:11 min

EU-kommissionen uppmanar Facebook, Google och andra stora IT-företag till att skärpa kontrollen av politisk desinformation inför EU-valet.

– Inga fler ursäkter. Vi måste se resultat nu, sade Julian King, EU-kommissionär för inre säkerhet, på ett presskonferens i Bryssel.

EU-kommissionen presenterade i dag en handlingsplan för hur man ska förhindra att så kallade falska nyheter sprids på nätet inför EU-valet nästa år. Oron är stor för utländsk inblandning, framför allt från Ryssland.

Det finns redan en uppförandekod som de stora IT-jättarna ställt sig bakom där de bland annat förbinder sig att informera om vem som står bakom, och vem som betalat för, politiska annonser.

De ska också stänga ned falska konton, men det går för långsamt, menar Julian King.

– Facebook medger att de fortfarande har mellan 60 och 90 miljoner falska konton som är aktiva, säger Julian King, som också kräver hårdare kontroll av så kallade botar alltså automatiserade konton som skickar ut politiska budskap på sociala medier.

Företagen ska också samarbeta med faktagranskare och omedelbart publicera korrigeringar av falska nyheter.

Från januari fram till EU-valet i maj nästa år ska EU-kommissionen varje månad avrapportera hur IT-företagen sköter sig, och om de inte uppfyller kraven kan det lagstiftning bli aktuell.

– Vi kan inte tillåta att Internet blir rena vilda västern där allt är tillåtet, sa Julian King.

EU-kommissionen föreslår i dag också ett varningssystem där EU-länder snabbt får information om desinformationskampanjer. 

Men det handlar inte om censur enligt Julian King.