EU vill förbjuda terrorpropaganda på nätet

1:31 min

I dag ska EU:s inrikesministrar komma överens om en ny lagstiftning som tvingar Google. Facebook och andra IT-bolag att radera terrorpropaganda på nätet inom en timme.

Sveriges inrikesminister Morgan Johansson anser att lagstiftning är nödvändig.

– Terrorismpropaganda måste bort från nätet. Vi har ett antal exempel där människor radikaliserats ganska snabbt och därefter begår terrorbrott, säger han

Det räcker inte med självsanering?

– Det har ju hänt en hel del, men vi är överens inom medlemsländerna att det behövs lagstiftning, säger inrikesminister Morgan Johansson.

Förslaget som lades fram i september i år ålägger Internetoperatörerna att ta bort terrorpropaganda från nätet inom en timme, annars riskerar de dryga böter.

Men förslaget möttes genast av kritik, både från branschen och från frivilligorganisationer som ansåg att det hotade yttrandefriheten. Även den svenska regeringen hade invändningar. 

– Vi har varit angelägna om att det här ska handla om det som är straffbart. Alltså till exempel att uppmana till terrorhandlingar eller råd kring hur man kan begå olika terrorhandlingar. Sedan finns det en gråzon, sådant man tycker är olämpligt, men som inte är straffbart, säger Morgan Johansson.

Här har nu den svenska regeringen fått gehör. Enbart uppgifter som är straffbara ska raderas.

Sverige har också fått ett undantag för de traditionella medierna som är grundlagsskyddade som dagstidningar, radio och TV.

– Det är ju heller inte på de plattformar som typiskt sett inte den här typen av straffbar propaganda finns, säger Morgan Johansson.

Flera EU-länder, bland annat Nederländerna och Tjeckien, är kritiska till den kompromiss som förhandlats fram i rekordfart under hösten, men trots det väntas förslaget gå igenom. Därefter väntar förhandlingar med EU-parlamentet.