Ambassadör: Sverige svartmålas i Ungern

2:58 min

Relationen mellan Ungern och Sverige har tagit skada eftersom Sverige svartmålas i ungerska medier, säger Sveriges Ungernambassadör till Ekot.

Samtidigt riktar en talesperson för Ungerns regering skarp kritik mot den svenske ambassadören och anklagar honom för att lägga sig i Ungerns interna angelägenheter.

– Niclas skulle kunna göra en hel del själv för att förbättra situationen. Han har lagt sig i saker som han inte har med att göra, säger Zoltán Kovács, internationell talesperson för den ungerska regeringen. Nyligen även utsedd till statssekreterare för internationell kommunikation.

I slutet av sommaren hamnade Sverige och Sveriges ambassadör i nyhetsfokus i Ungern. Och det efter att den svenska regeringen beslutat att stödja EU-kommissionen i en rättsprocess mot Ungern i EU-domstolen i Luxemburg.

Kommissionen vill få granskat om Ungern genom en ny lag från förra året bryter mot EU:s stadgar om fri rörlighet för kapital men också om föreningsfriheten. Lagen kräver av icke statliga organisationer som får pengar från utlandet att registrera sig som utlandsfinansierade. Ett sätt, menar kritiker, att svartmåla oberoende och kritiska röster i Ungern.

I regeringstrogna ungerska medier pekades Sveriges ambassadör Niclas Trouvé ut som den person som drivit på frågan, bland annat tog man upp ett möte han och andra utländska ambassadörer haft med företrädare för det ungerska civilsamhället och där man uttryckte sitt stöd.

Zsolt Bayer, en välkänd ungersk journalist som också är en av regeringspartiet Fidesz grundare, skrev i en krönika att den svenske ambassadören snarare bör ägna sig åt att städa toaletter än att vara ambassadör.

Ett tonläge som, säger Niclas Trouvé, har skadat relationen mellan länderna.

– Smutskastning åt vilket håll det än må vara gagnar aldrig de bilaterala relationerna. Det får effekter, långsiktigt, säger han.

Han vänder sig också mot hur Sverige, särskilt inför det ungerska parlamentsvalet i våras, i ungerska medier och av ungerska regeringsföreträdare utmålats som ett skräckexempel på hur det går för ett land som tar emot flyktingar. En rapportering som, enligt Niclas Trouvé, varit mycket överdriven och delvis även helt felaktig.

– Det får inte vara så att man använder sig av smutskastning som något slags vapen i en egen politisk kampanj.

Men den ungerska regeringens talesperson Zoltán Kovács säger att det var Sverige som började genom att lägga sig i ungersk politik. Varje land bör sköta sitt, säger han.