Flera länder hoppar av migrationspakt
Flera länder hoppar av migrationspakt. Foto: Santi Palacios

Flera länder hoppar av migrationspakt

1:57 min

Om några dagar möts FN:s medlemsländer för att anta en överenskommelse om migration. Målen är frivilliga men ändå hoppar flera länder av.

Sverige kommer att anta FN:s överenskommelse om en säker, ordnad och reglerad migration, uppger regeringskansliet. Övergångsregeringen har vissa begränsningar men fullföljer arbetet på det internationella området, heter det, vilket innebär att de invändningar som kommit från moderater och Sverigedemokrater inte förändrar Sveriges position inför FN-mötet på måndag, som äger rum i Marrakech i Marocko.

Belgien närmade sig i början av veckan en regeringskris över FN:s migrationspakt, men igår beslutade parlamentet att stödja den. Tyskland har haft ett liknande förlopp.

Migrationsöverenskommelsen handlar om allt ifrån att bekämpa smugglare, skapa lagliga vägar för migration till att migranter ska kunna skicka hem pengar på ett säkert sätt. Texten rymmer 23 mål och det är första gången inom FN som olika aspekter av migration förs ihop på detta sätt.

Överenskommelsen är frivillig, icke-bindande och inte ett avtal, men utgör en viljeriktning bland de som antar den.

USA hoppade av redan innan förhandlingarna avslutades i juli i somras. Ungern hoppade av först någon vecka efteråt. Österrike, Polen, Tjeckien, Bulgarien och Slovakien är EU-länder som sedan beslutat sig för att inte heller vara med, liksom Israel, Australien och Schweiz.

Invändningarna mot FN:s migrationspakt handlar om viljan att försvara nationell suveränitet, om att alltför stor generositet visas migranter och att migration i sig inte ska ses som något positivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista