HBTQ-personers rättigheter splittrar EU

2:30 min

Ett nytt värderingskrig har blossat upp inom EU. Konflikten handlar om HBTQ-personers rättigheter där Polen och Ungern nu blockerar ett beslut.

Varje höst ska EU anta slutsatser där man följer upp en FN-deklaration om jämställdhet, den så kallade Pekingdeklarationen från 1996. I år ligger fokus på unga och jämställdhet, och frågan om diskriminering på Internet av unga personer som är särskilt utsatta, som etniska minoriteter, unga med funktionsnedsättning och HBTQ-personer.

Men här har nu Ungern och Polen sagt nej, och vägrar godkänna slutsatserna. Österrike som är ordförandeland i EU föreslog i veckan en kompromiss där man helt enkelt tar bort skrivningen om skydd av HBTQ-personer. Men det här väckte ett ramaskri bland övriga EU-länder som kräver att hänvisningen till HBTQ-personer blir kvar i texten. 

Risken är nu uppenbar att EU för första gången inte kan anta slutsatser om jämställdhet – eftersom alla EU-länder måste vara överens.
Och 19 EU-länder – bland annat Sveriges arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, har i dag på förmiddagen skrivit på en deklaration som Malta och Nederländerna tagit initiativ till, där man kräver att EU nu ska lyfta upp skyddet av HBTQ-personer på dagordningen.

Men det här är ett stort politisk bakslag för EU. Samma sak har hänt en gång tidigare i höst, i oktober då EU inte kunde anta slutsatser om hur man uppfyller EU:s stadga för grundläggande rättigheter – bland annat diskriminering av HBTQ-personer. Även då var det Polen och Ungern som blockerade.

Att EU som internationellt verkar för mänskliga rättigheter inte kan enas internt – försvagar naturligtvis EU:s ställning.

Vi ser nu en ökad polarisering inom EU. Tidigare gällde splittringen flyktingfrågan, där Polen och Ungern gick emot övriga EU, men nu handlar det om om värderingar – grundläggande värderingar – där klyftan är avgrundsdjup, och oron växer för vart det här ska leda.