Färre fostervattensprov sen NIPT-tester infördes

3:21 min

Blekinge var pionjärer i att erbjuda blodprovet NIPT för gravida kvinnor. Och det har gett positiva resultat visar utvärderingen.

Resultatet efter att NIPT använts i två år, är att antalet fostervattensprov minskat. Något som är positivt eftersom de innebär en viss risk för fostret, enligt Bodil Ehn, överläkare på mödrahälsovården. 

NIPT, som står för Non invasive prenatal test, visar i ett tidigt stadium om den gravida kvinnan bär på ett foster med kromosomavvikelse, bland annat Downs syndrom. 

På så vis slipper ett stort antal kvinnor göra fostervattensprov i onödan

Den som med hjälp av NIPT får besked om detta får förvisso gå vidare till just fostervattensprov för att säkerställa det, men gruppen har alltså minskat i Blekinge. 

– Träffsäkerheten med NIPT är bättre än den riskbedömning som andra landsting använder sig av i första ledet. På så vis slipper ett stort antal kvinnor göra fostervattensprov i onödan. Dessutom slipper de den oro som kanske väcks av att få en första bedömning som visar på eventuell avvikelse, säger Bodil Ehn. 

Under hösten har en utvärdering gjorts och där kan man se att Blekinge nu har minst antal fostervattensprov i hela landet. 

Nej, det har inte blivit fler avbrutna graviditeter sen NIPT infördes

– Vi ligger på 0,4 procent av de gravida kvinnorna som genomgår ett sånt, jämfört med Norrbotten, där 2,3 gör det, berättar Bodil Ehn. 

Och den kritik som NIPT mötte från flera håll, om att det nu skulle bli ännu fler foster med Downs syndrom som aborterades bort, tycker Bodil Ehn inte har blivit verklighet.  

– Nej, det har inte blivit fler avbrutna graviditeter sen NIPT infördes. Däremot kan man som förälder bli förberedd på att ens barn har en avvikelse och då följa upp graviditeten med extra kontroller om man väljer att behålla det, säger hon.